Συγγνώμη από θύματα κακοποίησης ζητεί η Καθολική Εκκλησία

Συγγνώμη από θύματα κακοποίησης ζητεί η Καθολική Εκκλησία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική Καθολική Εκκλησία ζήτησε χθες επισήμως συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση μιας συντριπτικής έκθεσης που αναφέρεται στις σεξουαλικές επιθέσεις από μέλη του κλήρου σε περισσότερους από 3.600 ανηλίκους στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. «Για όλες τις παραλείψεις και την οδύνη, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου των Γερμανών επισκόπων Ράινχαρτ Μαρξ σε συνέντευξη Τύπου. «Η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του που η Εκκλησία «επί τόσα χρόνια απέστρεφε το βλέμμα, απέκρυπτε, αρνούνταν» τα γεγονότα.

Το έγγραφο των 356 σελίδων, το περιεχόμενο του οποίου διέρρευσε στον Τύπο στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.677 θύματα ανάμεσα στο 1946 και το 2014, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, που κακοποιήθηκαν από τουλάχιστον 1.670 μέλη του κλήρου.

«Η έκταση των σεξουαλικών κακοποιήσεων με συγκλόνισε», δήλωσε ο καθηγητής Χάραλντ Ντρέσινγκ, του Ινστιτούτου Ψυχολογίας του Μάνχαϊμ, συντονιστής της έρευνας. Ακόμα χειρότερα, το πρόβλημα δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν, είπε. «Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις είναι ένα επίμονο πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα που ανήκει στην Ιστορία», δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Δεν είναι το πρώτο τέτοιο σκάνδαλο για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, τη μεγαλύτερη στη χώρα με περισσότερους από 23 εκατομμύρια πιστούς, και αυξάνονται οι πιέσεις προκειμένου να το αντιμετωπίσει πραγματικά.

Η πολιτική εξουσία παρενέβη, διά της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, απαιτώντας από την Καθολική Εκκλησία να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές προκειμένου οι ύποπτοι να αναγνωριστούν και να τιμωρηθούν. Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη εξέλιξη η Καθολική Εκκλησία της Κίνας επαναβεβαίωσε την πίστη της στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, ενώ χαιρέτισε και την ιστορική συμφωνία που συνήφθη με το Βατικανό για τον διορισμό των νέων επισκόπων. Το Βατικανό υπέγραψε προχθές μια ιστορική συμφωνία με το Πεκίνο, με επίκεντρο το ακανθώδες ζήτημα του διορισμού επισκόπων στην Κίνα και με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι περίπου 12 εκατομμύρια Κινέζοι Καθολικοί –μειοψηφία στη χώρα του σχεδόν 1,4 δισ. κατοίκων– διχάζονταν εδώ και δεκαετίες μεταξύ μιας «πατριωτικής» Εκκλησίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και μιας παράνομης Εκκλησίας που αναγνωρίζει μονάχα την εξουσία του Πάπα.

Βάσει αυτής της «προκαταρκτικής» συμφωνίας, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε επτά Κινέζους επισκόπους που είχαν διοριστεί από το Πεκίνο χωρίς τη συγκατάθεσή του, όπως και έναν όγδοο επίσκοπο μετά θάνατον.

Η Καθολική Εκκλησία στην Κίνα ανακοίνωσε ότι θα «επιμείνει να βαδίζει σε ένα μονοπάτι που αρμόζει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία υπό την ηγεσία του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Σε σχόλια στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «αγαπά βαθιά την πατρίδα» και ότι «ειλικρινώς στηρίζει τη συμφωνία», ελπίζοντας ότι οι σχέσεις της Κίνας με το Βατικανό θα βελτιωθούν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή