Eυαισθησία για γυναικεία είδη υγιεινής

Eυαισθησία για γυναικεία είδη υγιεινής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι γυναικείες σερβιέτες και τα ταμπόν, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, είναι τα πέμπτα κατά σειράν απορρίμματα που ξεβράζονται στις παραλίες. Ωστόσο, η πολιτική ευαισθησία για τα συγκεκριμένα προϊόντα ωθεί τους βουλευτές να συμπεριφέρονται σε αυτά τα σκουπίδια κατά τρόπο διαφορετικό από ό,τι στα υπόλοιπα προϊόντα που βρίσκονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που πρέπει να περιοριστούν ή να καταργηθούν.

Οταν γίνεται λόγος για λιγότερο ευαίσθητα αντικείμενα όπως τα μπαλόνια, τα πλαστικά ποτήρια και οι συσκευασίες των τσιπ, η Επιτροπή προτείνει να αποδοθεί στους παραγωγούς το κόστος καθαρισμού μέσα από προγράμματα για την ευθύνη των παραγωγών. Αλλά αφού οι κατασκευαστές των προϊόντων γυναικείας υγιεινής προειδοποίησαν ότι θα περάσουν το κόστος του καθαρισμού στους καταναλωτές, οι Βρυξέλλες δεν περιέλαβαν τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής στην οριστική λίστα των προϊόντων για τα προγράμματα ευθύνης των παραγωγών του περασμένου Μαΐου.

Η πρόταση για τα πλαστικά μιας χρήσης τώρα εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, με την προοπτική όλα να έχουν συμφωνηθεί πριν από τις ευρωεκλογές της ερχόμενης χρονιάς. Υπάρχει μία απροθυμία σε αυτούς τους θεσμούς να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στα αντικείμενα γυναικείας υγιεινής. Η τιμή των προϊόντων γυναικείας υγιεινής υπήρξε ανέκαθεν ένα πολιτικώς ευαίσθητο θέμα. Ο «φόρος των ταμπόν», που επιβάλλει στα αντικείμενα αυτά φόρο προστιθέμενης αξίας για τα πολυτελή προϊόντα, πυροδότησε διαμαρτυρίες στη Βρετανία και αλλού.

Ισορροπία

Οι βουλευτές προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στις αυξανόμενες απαιτήσεις για τον καθαρισμό των πλαστικών αντικειμένων και στον φόβο ότι το αυξανόμενο κόστος των προϊόντων γυναικείας υγιεινής θα πλήξει τους φτωχούς.

«Η απειλή των παραγωγών να περάσουν το κόστος στους καταναλωτές είναι αμαρτία» τόνισε στέλεχος του γραφείου του Ισπανού Φρανσέσκ Γκαμπούς, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Γκαμπούς πρότεινε μία τροποποίηση που θα προσθέσει αυτά τα αντικείμενα στη λίστα επειδή «αυτού του είδους τα υλικά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι των δημοτικών απορριμμάτων». Κάτι τέτοιο αποτελεί μια επιστροφή στην αρχική πρόθεση της Επιτροπής. Η αφαίρεση ήλθε αφού η EDANA, ένα λόμπι που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές ταμπόν και σερβιετών, απείλησε να περάσει το κόστος στις καταναλώτριες. «Η επιβολή του κόστους καθαρισμού στους κατασκευαστές θα καταλήξει στο ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος», αναφέρει η EDANA.

Αν τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής δεν καλυφθούν από τα προγράμματα περί ευθύνης των παραγωγών, η απάντηση πιθανώς να είναι η καλύτερη εκπαίδευση, συνδυαστικά με μία ώθηση να εξηγηθούν τα πλεονεκτήματα των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων γυναικείας υγιεινής που δεν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό μιας χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή