Με νόμο οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Με νόμο οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Αθήνα προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Ηδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου και η οποία θα καθιστά δυνατή τη λειτουργία χώρων στους οποίους οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν χρήση ουσιών σε ασφαλέστερες συνθήκες και υπό την επιτήρηση εξειδικευμένων επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει η σχετική εμπειρία. Ο εποπτευόμενος Σταθμός «Οδυσσέας» του ΟΚΑΝΑ άνοιξε τον Οκτώβριο του 2013 στο κέντρο της Αθήνας και στο μικρό διάστημα λειτουργίας του –μόλις εννέα μήνες πριν κλείσει με εισαγγελική εντολή λόγω απουσίας θεσμικού πλαισίου– δέχθηκε περίπου 2.500 επισκέψεις από 330 χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

Την επικείμενη θεσμοθέτηση της λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε επιστολή που απέστειλε προς τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, τα πολιτικά κόμματα και φορείς, με την οποία τους προσκαλεί να καταθέσουν απόψεις-προτάσεις για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου (με συστηματική ενέσιμη χρήση) είναι περίπου 17.000, εκ των οποίων οι μισοί εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ερευνες από το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Προμηθέας) και οι οποίες θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης «Εϊτζ και Ηπατίτιδες», η οποία ξεκινά αύριο στην Αίγλη Ζαππείου, καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες πρόληψης για τους χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα είναι ανεπαρκείς ενώ οι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες, όπως η κοινωνική ασφάλιση και η ύπαρξη στέγης, επιδεινώνονται διαρκώς. Ειδικότερα, στη διάρκεια της περιόδου 2012-2018, η αστεγία μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών στην Αθήνα αυξήθηκε από 23% σε 29%, οι ανασφάλιστοι αυξήθηκαν από 64% σε 76% και ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε στο 93% από το 84%. Σε πρόγραμμα υποκατάστασης οπιοειδών συμμετέχει το 22%, ενώ ο έλεγχος για αντισώματα HIV ήταν στο 77% το 2018, όταν είχε φτάσει στο 94% το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή