Ποιος μπορεί να αρνηθεί τα δώρα από την Κίνα;

Ποιος μπορεί να αρνηθεί τα δώρα από την Κίνα;

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Kίνα για το Βατικανό είναι μία χώρα όπως όλες οι άλλες. Η Κίνα για την Google είναι μια νέα διαδικασία, για να τεστάρει τα όριά της και να κάνει συμβιβασμούς. Και σχεδόν για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις επί Γης, με υψηλές φιλοδοξίες, η Κίνα προσφέρει ευκαιρίες που δύσκολα μπορεί να τις αρνηθεί κανείς. Η Αγία Εδρα στη μακραίωνη ιστορία της εκλήθη πολλές φορές να συνεργαστεί με καθεστώτα με τα οποία ήταν δύσκολο να βρει κοινό τόπο συνεννόησης. Το απαύγασμα της υψηλής διπλωματίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν το 1077, όταν ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκος Δ΄ περίμενε τρεις μέρες ξυπόλυτος στο χιόνι, για να ζητήσει συγχώρεση από τον πάπα Γρηγόριο Ζ΄. Μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της Αγίας Εδρας ήταν το 1933, όταν ο πάπας Πίος ΙΑ΄ συνήψε συμφωνία με τον Χίτλερ, ευελπιστώντας ότι θα αναχαίτιζε τον κομμουνισμό, τον οποίο θεωρούσε ως την ύψιστη εξ Ανατολών απειλή. Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος ευελπιστεί ότι η νέα συμφωνία με το Πεκίνο, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, θα θέσει τέλος στις διώξεις των 10 εκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών στην Κίνα. Επιπροσθέτως, θα δώσει περισσότερες εξουσίες στο Βατικανό ως προς την επιλογή των εκεί επισκόπων. Βέβαια, το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να ελέγχει πλήρως τα πράγματα και αποστρέφεται τις θρησκευτικές επιρροές από τη Δύση.

Το Βατικανό θεωρεί ότι μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μία μη συμφωνία. Ανάλογα, ενδεχομένως, να σκέπτονται και οι άνθρωποι της Google. Το 2010, η Google αποχώρησε από την Κίνα, διαμαρτυρόμενη για τον ασφυκτικό έλεγχο από το κράτος. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Intercept, έρχεται με μια νέα εφαρμογή, στο πλαίσιο της οποίας η διαδικασία αναζήτησης δεν προσκρούει στην κινεζική λογοκρισία. Λέγεται Dragonfly, αλλά ακόμα η Google δεν είναι έτοιμη να την προωθήσει.

Η εφαρμογή συνδέει την αναζήτηση με τηλεφωνικούς αριθμούς και εμποδίζει την πρόσβαση σε πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος από το επιστημονικό προσωπικό της Google παραιτήθηκε. Πρόκειται για τον Τζακ Πόλσον, ο οποίος θεώρησε ότι είναι αδιανόητο ακόμα και το να σκεφθεί η εταιρεία να συνεργαστεί με το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας.

Ο Πόλσον, πάντως, δικαιούται να εκπλήσσεται. Η Google ιδρύθηκε από ιδεολόγους που δεν θέλουν να κάνουν το κακό. Και είναι σχετικά άπειρη στον κόσμο των βρώμικων συμβιβασμών. Πέραν τούτου, είναι ευκολότερο για την Alphabet, τη μητρική της Google, να τηρήσει τις αρχές της, παρά για το Βατικανό. Εντούτοις, υπάρχουν αρκετοί λόγοι είτε η Εκκλησία είτε οι επιχειρηματίες να θέλουν να συνεργαστούν με το Πεκίνο. Από οικονομικής απόψεως, ο λόγος είναι προφανής. Η χώρα έχει πληθυσμό 47% μεγαλύτερο από τον συνολικό πληθυσμό της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Επιπλέον, οι άνθρωποι στην Κίνα βελτιώνουν και το μορφωτικό τους επίπεδο αλλά και την οικονομική τους κατάσταση.

Η οικονομία αναπτύσσεται 6% τον χρόνο, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Επιπροσθέτως, η Κίνα ολοένα και περισσότερο συνεισφέρει σε τεχνολογία, πατέντες και καινοτομία. Ακόμα και σε συνθήκες εμπορικής διένεξης, όσες ξένες εταιρείες λαμβάνουν την απόφαση να αποκόψουν τον εαυτό τους από την Κίνα διακινδυνεύουν.

Ισως να ακούγεται οξύμωρο, αλλά τόσο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και για την Google υπάρχει ένα ηθικό επιχείρημα υπέρ της συνεργασίας με την κομμουνιστική κυβέρνηση. Το να μη συνεργαστούν θα ήταν χειρότερο. Τι θα ήταν, όμως, χειρότερο; Μια Εκκλησία που αποδέχεται τις θρησκευτικές διώξεις ή μια εταιρεία στον χώρο της αναζήτησης πληροφοριών που διευκολύνει μια κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους πολίτες; Οι αυταρχικοί ηγέτες ρέπουν στην παράνοια, φοβούμενοι τόσο τους πραγματικούς όσο και τους φανταστικούς εχθρούς τους. Μέχρι στιγμής, ο Κινέζος πρόεδρος Σι δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Το να συνεργάζεται κανείς μαζί του είναι καλύτερο από το να γίνει μποϊκοτάζ εις βάρος της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή