Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Εδώ συνταξιούχοι, εδώ συνταξιούχοι!

Κύριε διευθυντά
Ειλικρινά το εμπεδώσαμε διά της επαναλήψεως: Πρώτα ο πρωθυπουργός και ύστερα ο υπουργός των Οικονομικών, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ κάποιον ευφημισμό. Και για όποιον δεν κατάλαβε: «αριστερά» τα τέλη της ζωής ημών, επώδυνα, επαίσχυντα, προοδευτικά… Κατόπιν μελέτης, και δη εκ προμελέτης, σε ήχον πλάγιον ποιητικόν!... όπως λέμε Σεφέρης, όπως (δεν) λέμε Blake. Κι όμως, «ας είμαστε ρεαλισταί».

Μπροστά στο εφιαλτικό ενδεχόμενο να είναι εκείνοι ακόμη εδώ, ας είναι οι συνταξιούχοι κάπου… αλλού. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αλλάξουμε χώρα! Μέχρι τότε, περιμένουμε, παραφράζοντας, να δούμε, αν βουλιάζει κι αυτός που σηκώνει τις μεγάλες λέξεις.

Σπυρος Πετριδης, Αθήνα

«Κείον το νόμιμον»... εξ αποστάσεως

Κύριε διευθυντά
Το «Κείον το νόμιμον» ήταν έθιμο και νόμος στην αρχαία Κέα (Τζια). Σύμφωνα με αυτό, όσοι υπερέβαιναν το 60ό έτος της ηλικίας τους «αυτεκωνιάζοντο», αυτοκτονούσαν δηλ. με κώνειο. Ο ηλικιωμένος όταν δεν ήταν πλέον χρήσιμος στην κοινωνία λόγω γήρατος όφειλε να πάρει την άδεια της πολιτείας ώστε να εγκριθεί η αυτοκτονία του. Επειτα από κάποια εορταστική ιεροτελεστία, εκτελούσε το χρέος του πίνοντας πρόθυμα το κώνειο. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχανόταν η ανάγκη για εξασφάλιση τροφής για τους νεότερους. Το μέτρο αυτό καταργήθηκε όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός. Το έθιμο «Κείον το νόμιμον» αναβίωσε στις ημέρες μας με το σκεπτικό ότι ο θάνατος των ηλικιωμένων θα λύσει το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο εγγύς μέλλον, ο πλανήτης μας θα έχει περισσότερους ηλικιωμένους σε προχωρημένη ηλικία απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συνεπώς οι αποσυρόμενες γενεές το 2020, 2030, 2040 θα αντικατασταθούν με νέες και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται στο διηνεκές χειρότερα, λόγω εισροής στο σύστημα περισσοτέρων συνταξιούχων.

Ανεξαρτήτως όμως αν είναι σωστός ο ισχυρισμός ότι οι θάνατοι στις συγκεκριμένες χρονολογίες θα μας ανακουφίσουν από τα δημοσιονομικά μας προβλήματα, οι σκέψεις αυτές προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Από τα πανάρχαια χρόνια τόσο οι πρωτόγονοι λαοί όπως και οι σημερινές πολιτισμένες κοινωνίες, έχουν δείξει απεριόριστο και ιερό σεβασμό προς τους ηλικιωμένους.  Είναι κρίμα διότι δοκιμασμένες στην πορεία του χρόνου πανανθρώπινες αξίες αναιρούνται από αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις της εποχής μας.
Το μήνυμα που μεταφέρεται παντού στους τομείς υγείας και λοιπούς κοινωνικούς φορείς είναι: ξεγράψτε όσους έχουν συμπληρώσει το προσδόκιμο της επιβίωσης, διότι είναι επιζήμιοι, ξοφλημένοι και παράσιτα στην κοινωνία μας. Και όμως οι ηλικιωμένοι δεν είναι «αναλώσιμα ληγμένα προϊόντα», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σταθης Κινινης, Συνταξιούχος φαρμακοποιός

Περί τεχνοκρατών και ορθολογισμού

Κύριε διευθυντά
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Αντ. Καμάρα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας της 1/9/2018, σχετικά με την «αυξανόμενη επιρροή των τεχνοκρατών και πανεπιστημιακών της διασποράς». Συμφωνώ πλήρως με τον κ. Καμάρα – θεωρητικά.

Θεωρώ όμως ότι θα ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα μια σε βάθος ανάλυση σχετικά με την κατά Καμάρα «επίδραση και αντιπαράθεση που προκαλεί η παρουσία τους στον δημόσιο βίο της χώρας», αφού βλέπουμε ότι παρουσιάζονται ελάχιστα παραδείγματα γενικής αποδοχής και πολλαπλά απόρριψης ή, εναλλακτικά, αποδοχής από ορισμένους Ελληνες και απόρριψης από πολύ περισσότερους – δυστυχώς.  Κατά την άποψή μου η απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί δυνητικά και, πιθανόν, αθροιστικά, στους παρακάτω παράγοντες:

Επειδή η παρουσία τους και το υψηλό επίπεδό τους καταδεικνύουν τη διαφορά τους από πολλούς (όχι όλους) τεχνοκράτες και πανεπιστημιακούς της Ελλάδας. Επειδή, δε, δέχονται το αξίωμα της «ελληνικής μοναδικότητας» που έχουμε πληρώσει τόσο ακριβά σε πολλούς τομείς και ιδιαίτατα στην Παιδεία. Επειδή οι περισσότεροι λειτουργούν σύμφωνα με τον δυτικό ορθολογισμό, με τη «δυτική ορθοδοξία» και αντίθετα από τις ελληνικές συνήθεις παθογένειες.

Επειδή, μη προσδοκώντας προσωπική ανέλιξη, αφού έχουν ήδη ανελιχθεί στο εξωτερικό, δεν υποκύπτουν στον πειρασμό να χαϊδεύουν αυτιά λαού, συναδέλφων και πολιτικών.  Πράγματι, θεωρώ ότι μια ανάλυση ειδικότερου εμού (προφανώς και με ονομαστικά παραδείγματα) θα βοηθούσε πάρα πολύ στην κατανόηση των λόγων «απόρριψης» και, κυρίως, στην κατανόηση του τι έχει χάσει και του τι ακόμη χάνει η πατρίδα μας.

Γιαννης Βεζυρογλου, Θεσσαλονίκη

Η ΕΡΤ, το ΕΣΡ, οι φορολογούμενοι

Κύριε διευθυντά
Η Ν.Δ., ως γνωστόν, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε από καιρό προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο τη μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία –ως γνωστόν– «πληρώνεται» υποχρεωτικά από το υστέρημα όλων των πολιτών, σε όργανο ωμής κυβερνητικής προπαγάνδας. Αλλά το ποτήρι ξεχείλισε, όταν δημοσιογράφος της ΕΡΤ με το σχόλιό του σε εκπομπή παρομοίασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ακροδεξιό. Πού αλήθεια οδεύει η δημοσιογραφία στη χώρα μας; Αν και οι δημοσιογράφοι πρέπει να σέβονται το λειτούργημά τους και να είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι, εντούτοις αυτός ο κώδικας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος φαίνεται ότι δεν τηρείται από πολλούς δημοσιογράφους ή τουλάχιστον αμφισβητείται έντονα ότι τηρείται.

Από την άλλη, πόσο συμφέρει οικονομικά τη χώρα και πόσο ζημιώνει τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες, που πληρώνουν από το εισόδημά τους για να βλέπουν μια εκπομπή όπως η «Δεύτερη ματιά», η οποία λέγεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι έχει στοιχίσει στους Ελληνες πολίτες 450.000 ευρώ; Για να μην ανατρέξουμε στο καλοκαίρι του 2013, όπου τα τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, νυν στελέχη ΛΑΕ κ.ά., ανέβαιναν στα κάγκελα του ραδιομεγάρου και οργάνωναν εκδηλώσεις προσπαθώντας να «εγκαινιάσουν» –άκουσον άκουσον– από το πουθενά ένα νέο «Πολυτεχνείο», προκειμένου να ρίξουν την καθεστωτική τότε, όπως έλεγαν, κυβέρνηση του Σαμαρά. Μόλις δε ανέλαβαν την κυβερνητική εξουσία έστησαν μνημείο να τους θυμίζει τον ένδοξο αγώνα τους! Τώρα αυτά είναι για γέλια ή για κλάματα; Αναρωτήθηκαν ποτέ πόσο στοιχίζει στον Ελληνα φορολογούμενο να πληρώνει φόρους για την αμοιβή των κρατικοδίαιτων ρουσφετιών της ΕΡΤ, ιδίως σε τέτοιες εποχές, που δεν έχουν ούτε θέση να κάτσουν στα γραφεία;

Τι συμπεράσματα βγαίνουν από όλα αυτά; Οτι σίγουρα το ΕΣΡ θα έχει πολλή δουλειά εις το εξής με τις εκάστοτε προσφυγές και ότι οι μόνοι χαμένοι από ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ θα είναι οι μαγαζάτορες των καφετεριών της Αγίας Παρασκευής, που δεν θα έχουν πελάτες το πλεονάζον προσωπικό της ΕΡΤ καθημερινά στα μαγαζιά τους. Εκτός αν τους σώσουν οι επενδυτές και η ανάπτυξη που οι νυν κυβερνώντες θα φέρουν…

Αλεξανδρος Κριτσικης, Δικηγόρος

Απλά μαθήματα κρατικής οικονομίας

Κύριε διευθυντά
Εχει, νομίζω, ενδιαφέρον να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες, όταν θέλουν να «συμμαζέψουν» τα οικονομικά τους. Θα παρατηρήσουμε τότε, ότι η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ, πούλησε το προεδρικό αεροπλάνο και ταξιδεύει με το αεροπλάνο «της γραμμής» στην οικονομική θέση, πούλησε 35 αυτοκίνητα πολυτελείας των υπουργών της και έστειλε τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, μείωσε τον μισθό του πρωθυπουργού και των υπουργών στο μισό, και μείωσε τους μισθούς των πρεσβευτών και των προξένων στο 60% των αποδοχών τους. Αυτά, εκτός των άλλων προσπαθειών της για περιορισμό των δημοσίων εξόδων και για την επίτευξη ισορροπιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μέσα στην προσπάθεια ενέταξε και το ταξίδι της στη Ρωσία, για την παρακολούθηση του Μουντιάλ, το οποίον θεώρησε ως ιδιωτικό και πλήρωσε όλα τα έξοδα διαμονής της ως προσωπικά της.

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός Μηχανικός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ