Πού οφείλεται η μετάλλαξή σας σύντροφοι;

Πού οφείλεται η μετάλλαξή σας σύντροφοι;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας θητεύσει για δεκαετίες στην Ανανεωτική Αριστερά, δεν μπορώ να συγκρατήσω την έκπληξη και την οδύνη μου όταν βλέπω τη σιωπή των περισσοτέρων πρώην συντρόφων μπροστά στην κατάρρευση των αξιών για τις οποίες μαζί καταναλώσαμε μεγάλες ποσότητες χρόνου, κόπου και συναισθήματος. Ξέρω ότι για πολλά θέματα οι πρώην σύντροφοί μου βρήκαν δικαιολογίες, ώστε να ησυχάσουν τη συνείδησή τους. Θα σταθώ όμως σε δυο από αυτά που θεωρούσαμε θέματα αρχής και στα οποία ήμασταν ανυποχώρητοι.

Το πρώτο είναι η αδικία των έμμεσων φόρων. Τη βενζίνη π.χ. την πληρώνει ο εργάτης όσο ο εφοπλιστής. Για μας ήταν έγκλημα να είναι οι έμμεσοι φόροι περισσότεροι από τους άμεσους. Δικαίως φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους ήταν 1,15. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έφτασε φέτος στο 1,92! Ο δε ΣΥΡΙΖΑίος πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν το επέβαλαν οι εταίροι μας.

Το δεύτερο θέμα είναι οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών. Διαδηλώναμε για το αίσχος της Αμυγδαλέζας και ζητούσαμε να κλείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 μέσα σε πανηγυρισμούς. Ωστόσο, δημιούργησε το αίσχος της Μόριας, τρισχειρότερο από την Αμυγδαλέζα. Ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή και επιπλέον δημιούργησε ερωτήματα για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντί να τα απαντήσει, μηνύθηκαν τα στελέχη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που το ανέδειξαν.

Πού οφείλεται αυτή η μετάλλαξη των πρώην συντρόφων; Πιστεύω ότι για μια κατηγορία κομματικών μελών οφείλεται στο υλικό όφελος από τη νομή της εξουσίας. Αλλά αυτό αφορά μικρό τμήμα τους. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα μέλη που δεν έχουν αυτόνομη σκέψη, αλλά ακολουθούν πιστά «ό,τι λέει το κόμμα». Είναι η θρησκευτικού τύπου πίστη που ονομάζεται και «κομματικός πατριωτισμός». Μια τρίτη κατηγορία είναι τα μέλη που βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά είναι εγκλωβισμένα. Ο αριστερός κομματικός χώρος είναι και κοινωνικός χώρος. Οταν οι κοινωνικές σου σχέσεις, οι συνήθειές σου, ο τρόπος ζωής σου, η συμπεριφορά σου, ακόμα και το λεξιλόγιό σου είναι ποτισμένα από το κόμμα, είναι δύσκολο να αντέξεις την ανασυγκρότηση του εαυτού σου, και μάλιστα σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Αυτή είναι η τραγικότερη κατηγορία. Σε τέτοιους πρώην συντρόφους συνεχίζω να στέλνω με αγάπη τα άρθρα μου. Χωρίς φυσικά ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή