Το Κονκλάβιο (26/09/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντίο» Ελλάδα με πρόσκληση Γιούνκερ  

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κλασική αμερικανική «πατριωτική» ταινία. Σαν αυτές όπου οι βετεράνοι –κάποιοι πεζοναύτες– επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, καθώς ακόμα βασανίζονται από «δαίμονες». Δεν κόβω το κεφάλι μου ότι οι συγκεκριμένοι βασανίζονται σήμερα. Σίγουρα, όμως, βασανίστηκαν από το ελληνικό ζήτημα, αν και δεν είναι οι μόνοι. Αναφέρομαι στους «μπαρουτοκαπνισμένους» στο ελληνικό πρόγραμμα, 120 και βάλε –παρακαλώ– τον αριθμό, ανθρώπους που έλαβαν πρόσκληση για ποτό από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν ο Γιούνκερ αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Μόνο εμείς ξέρουμε…»

Αυτά στον 9ο όροφο του Μπερλεμόντ, όπου έδωσαν το «παρών» τα 120 στελέχη της Κομισιόν που ασχολήθηκαν με τα ελληνικά προγράμματα, πρώην και νυν. Ηταν, ας πούμε, εκεί, ο Ντέκλαν Κοστέλο, αλλά και ο Ματίας Μορς, όλα τα μέλη των κλιμακίων, τα γραφεία των Μοσκοβισί και Γιούνκερ. «Κάναμε το σωστό και βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος περιττό να προσθέσω ότι γνωρίζει λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουν όλοι οι προαναφερθέντες.

Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι πέταξε μερικά «καρφιά» για όσους, όπως το έθεσε, «τώρα που η Ελλάδα σώθηκε, αυτοαναγορεύονται σωτήρες της». Αλλά, όπως κατέληξε, «μόνο εμείς εδώ ξέρουμε τι έγινε». Υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε κι εμείς.

Ποτέ ξανά!

Το κλίμα ήταν ανακούφισης για το τέλος της ελληνικής λαίλαπας και το μότο «Ποτέ ξανά!». Δεν έδωσαν το «παρών» ο Μάρτιν Σελμάγερ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απουσίες που σχολιάστηκαν. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει στην πράξη «κόπωση» για το ελληνικό θέμα. Σημειώνω ότι είναι τα δύο πρόσωπα που μάλλον ξέρουν τα περισσότερα απ’ όλους, μετά τον Γιούνκερ. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν που δεν θέλουν ούτε να τα θυμούνται ούτε να τα γιορτάζουν…

Ηταν όλοι εκεί

Ηταν όλοι (της ΚΕΔΕ) εκεί (στο Μοσχάτο) χθες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητήσουν την πρότασή του για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να λείψει ο Γιώργος Πατούλης. Πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος, γεγονός που κάποιοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι κάτι «κλείδωσε». Ο Πατούλης, όπως πάντα, συνοδευόταν από τον προσωπικό του φωτογράφο, ο οποίος απαθανατίζει καθημερινά τη λάμψη του ανδρός…

Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και ο γραμματέας Τοπικής Aυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης. Και φυσικά ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος τοποθετήθηκε στα περί αντισυνταγματικότητας, όπως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και όπως το έθεσε, «δεν δικαιούται να μιλά αυτή η κυβέρνηση περί συνταγματικότητας, καθώς δεν έχει και το καλύτερο μητρώο». Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Με ένα νόμο….

Ελάχιστες μαθαίνω ότι ήταν οι ενστάσεις. Αυτές προήλθαν εξ αριστερών (κάποιοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ) που περίπου είπαν ότι δεν θέλουν οι δήμοι να ταυτιστούν με έναν «αντιλαϊκό φόρο όπως ο ΕΝΦΙΑ». Οταν ένας εξ αυτών επέμεινε ότι ο φόρος είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί, ο Μητσοτάκης του απάντησε κάτι του τύπου «παραμένετε στην παλιά γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διορθώνεται, και άρα καταργείται». Με ένα νόμο κι ένα άρθρο, βεβαίως βεβαίως.

Δεν ξεχνούν και απειλούν

Στη Θράκη δεν ξεχνούν. Αναφέρομαι στους ψευτομουφτήδες που φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν χωνέψει τις αλλαγές στη σαρία και την πιο πρόσφατη νομοθεσία για την οργάνωση της αντίστοιχης διεύθυνσης στις μουφτείες (που θα είναι περίπου δημόσιες υπηρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητά τους να επηρεάζουν τα πράγματα). Φαντάζομαι ότι αυτή η δυσφορία είναι ο λόγος που, όπως πληροφορούμαι, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τα παραπάνω, εξ ου και οι πυκνές και όλο και πιο άκομψες δημόσιες παρεμβάσεις. Ας πούμε σε τουρκόφωνη ιστοσελίδα της μειονότητας, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ δήλωσε ότι «ως Ξάνθη, σε περίπτωση που θέλουμε, μπορούμε να κατευθύνουμε περίπου 18.000 ψήφους στο κόμμα που θέλουμε». Θυμίζω ότι ο Ιμπραήμ Σερίφ σε άλλη συνέντευξη προ δύο εβδομάδων είπε περίπου ότι μιλάει ως εκπρόσωπος 12.500 ψήφων. Αναρωτιέμαι τι απέγινε το «είμαι εκπρόσωπος του Θεού». Κυρίως, όμως, τι ακριβώς θα δηλώσουν αν γίνει δεκτό το αίτημά τους για ανάδειξη των μουφτήδων από εκλογές;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή