Ιταλία: Απειλές Ντι Μάιο με αφορμή το εγγυημένο εισόδημα

Ιταλία: Απειλές Ντι Μάιο με αφορμή το εγγυημένο εισόδημα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αγνόησαν χθες την απειλή του Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 αν δεν περιληφθεί σε αυτόν η πρότασή του για χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε φτωχούς Ιταλούς. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 7 μονάδες βάσης, στο 2,81%, και η διαφορά (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 227 μονάδες βάσης, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα παρουσιάσει σήμερα τους στόχους για την ανάπτυξη, το έλλειμμα και το χρέος για το 2019, ενώ χθες δήλωσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των φτωχών Ιταλών, πρόσθεσε όμως ότι δεν θα πρέπει να προκληθούν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι θα πρέπει να αυξηθεί στο 2,4% με 2,5% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019, ώστε να επαληθευθεί η προεκλογική υπόσχεση του Κινήματος 5 Αστέρων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ύψους 780 ευρώ τον μήνα σε περίπου πέντε εκατομμύρια Ιταλούς. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ο στόχος για το έλλειμμα να τεθεί στο 1,9% του ΑΕΠ. Τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων όσο και η Λέγκα συμφωνούν ότι θα πρέπει να ανατραπεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να επιτραπεί η συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία. Το δημοσιονομικό κόστος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ και της αντιμεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού επίσης στα 17 δισ. Η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα τους στόχους για ανάπτυξη, έλλειμμα και χρέος, και θα πρέπει να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για έλεγχο από την Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή