Ελαστικό χρονοδιάγραμμα για την κύρωση των Πρεσπών

Ελαστικό χρονοδιάγραμμα για την κύρωση των Πρεσπών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτείται να γίνουν προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό και με τον χάρτη των πιθανών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό, ειδικά στις αρχές του 2019, δίχως αναγκαστικά να τις καθορίζει. Το «μορατόριουμ» δηλώσεων στο οποίο κατέληξαν ο Αλ. Τσίπρας με τον Π. Καμμένο, έως τον Μάρτιο, μήνα στον οποίο προσδιόρισαν εμμέσως ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα φθάσει στη Βουλή των Ελλήνων, συνιστά επί της αρχής συναντίληψη για τον χρόνο εκκίνησης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές. Ομως, επί της ουσίας, η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου δεν σημαίνει «ντε φάκτο» ότι οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν στην κυβέρνηση έως τον Μάρτιο, αλλά μέχρι η διεθνής συμφωνία να φθάσει στην Ελλάδα.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό μπορεί να διαμορφωθεί μετά την ερχόμενη Κυριακή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να βρεθεί στη Βουλή των Ελλήνων ακόμα και τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει, με βάση τις τοποθετήσεις του κ. Καμμένου, ότι εκείνη τη στιγμή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παύει να υφίσταται. Ποια βήματα, όμως, πρέπει να προηγηθούν από πλευράς ΠΓΔΜ; Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα επιδιώξει την άμεση προώθηση της ρήτρας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Ζάεφ δεν σκοπεύει να υπερβεί το μέσον του μηνός Οκτωβρίου στην προσπάθεια αυτή. Και, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Ζάεφ (όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες, σχετικές δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ) ήδη τονίζει ότι το δημοψήφισμα έχει κατά βάση συμβουλευτικό λόγο, παραπέμποντας, μάλιστα, στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) επιμείνει στην αρνητική στάση, ο κ. Ζάεφ θα οδηγήσει –κατά πάσα πιθανότητα– τη χώρα του σε εκλογές, με σκοπό να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και να επιδιώξει εκ νέου τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το μέρος που αφορά τα Σκόπια στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην περίπτωση προκήρυξης εκλογών, είναι πιθανόν η συμφωνία των Πρεσπών να φθάσει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ή τις αρχές Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτή η ημερομηνία μπορεί να βρίσκεται ακόμα και δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών βρεθεί στην Ελλάδα, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να συγκληθεί προκειμένου να την κυρώσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε πρόσφατα και σε δεύτερη ψηφοφορία, τυπικού χαρακτήρα, για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του Καταστατικού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μπορεί να πάρει ακόμα και δύο χρόνια, καθώς το πρωτόκολλο θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται, τέλος, ότι υπάρχει η άποψη πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν χρειάζεται καν να κυρωθεί από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Αλλωστε, η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία ορίζει τις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή