Εβρος: Αποδυναμώνεται η επιχείρηση «Ασπίδα»

Εβρος: Αποδυναμώνεται η επιχείρηση «Ασπίδα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι ροές παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Εβρο, να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο αποφάσισε να μην ανανεώσει τις αποσπάσεις αστυνομικών, που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ενστόλων που μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα».

Με χθεσινή διαταγή της, η ηγεσία της αστυνομίας διέκοψε τις αποσπάσεις 15 αστυνομικών οι οποίοι την τελευταία εξαετία συμμετείχαν στις ειδικές ομάδες που επιχειρούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Οι αστυνομικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από τον νομό Εβρου, παρέμεναν «αδαπάνως», δηλαδή με δικά τους έξοδα, στην περιοχή και πρόκειται να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, δηλαδή στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ) και στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης, στην Αττική.

Η απόφαση του αρχηγείου προκάλεσε αντιδράσεις καθώς ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που παραμένουν αποσπασμένοι στον Εβρο και μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα» μόλις και μετά βίας αγγίζει τους 300. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το ζήτημα της αποδυνάμωσης των αστυνομικών υπηρεσιών σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα προτίθενται να θέσουν αξιωματικοί των δύο διευθύνσεων, σε συνάντηση που θα έχουν, πιθανόν και εντός της ημέρας, με την ηγεσία τους. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης βρίσκονται αποσπασμένοι με δικά τους έξοδα συνολικά 150 ένστολοι και στην Α.Δ. Ορεστιάδας άλλοι 23. Με έξοδα του Δημοσίου αντίστοιχα, έχουν μετακινηθεί και παραμένουν στις δύο διευθύνσεις άλλοι 135 αστυνομικοί. Ο αριθμός τους είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς το 2012 στη νέα τότε επιχείρηση «Ασπίδα» μετείχαν περισσότεροι από 1.800 ένστολοι. Την ίδια ώρα, τα στατιστικά στοιχεία για την παράνομη μετανάστευση το α΄ εξάμηνο του 2018 καταγράφουν αύξηση πάνω από 400% στις ροές παράτυπων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στον Εβρο.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 8.407 παράνομοι μετανάστες αντί «μόλις» 1.611 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αστυνομικοί από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Εβρου περιγράφουν ότι σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν έως και 5 περιστατικά διακινήσεων παράνομων μεταναστών, ενώ εκατοντάδες μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τα σύνορα από παρέβριες περιοχές κοντά στο Τυχερό, στις Φέρες και αλλού. Την Τρίτη στην παρέβρια περιοχή της Γεμιστής αστυνομικοί από το Α.Τ. Τυχερού συνέλαβαν δύο διακινητές 23 και 24 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με πλαστική βάρκα από την Τουρκία 5 παράνομους μετανάστες. Την ίδια ημέρα, στον μεθοριακό σταθμό Κήπων συνελήφθη 53χρονος οδηγός ενός κλειστού βαν μέσα στο οποίο βρέθηκαν σε έλεγχο 29 αλλοδαποί.

Πάντως, άλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διακοπή των αποσπάσεων υπακούει στην ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής και αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων της πρωτεύουσας. Μάλιστα, πλην των 15 αστυνομικών που απομακρύνονται από τον Εβρο, για άλλους 150 αποσπασμένους σε διάφορες υπηρεσίες της περιφέρειας δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στα ΜΑΤ και στην Αμεση Δράση, ενώ απώτερος στόχος είναι να ανακληθούν στην Αττική και οι περίπου 1.000 αστυνομικοί που παραμένουν για πολλούς μήνες ή και χρόνια αποσπασμένοι σε υπηρεσίες στον τόπο καταγωγής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή