Κλήσεις υπόπτων για Μάτι και Μάνδρα

Κλήσεις υπόπτων για Μάτι και Μάνδρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι έρευνες της Εισαγγελίας για την απόδοση ευθυνών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναμένουν οι εισαγγελείς και το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην πορεία των ερευνών.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, μία ημέρα μετά τις αντιδράσεις, με τις οποίες τονίστηκε ότι στόχος της δεν ήταν επ’ ουδενί η καθυστέρηση της έρευνας αλλά απλώς η ενημέρωση των εισαγγελέων που τη διενεργούν, ξεκαθάρισαν το όλο θέμα και η έρευνα συνεχίζεται κανονικά.

Αλλωστε, προς αποκατάσταση του κλίματος που είχε δημιουργηθεί στη δικαιοσύνη σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την πορεία των ερευνών για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος παραμένει στην έρευνα, με ανακοίνωσή του χθες επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να καλύψει πλήρως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το περιεχόμενο του εγγράφου της «παρερμηνεύθηκε» και ότι οι επιθέσεις «που δέχθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν το λιγότερο άδικες».

Ο κ. Ζαγοραίος μάλιστα θυμίζει ότι με δική της παραγγελία ξεκίνησε η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά, ενώ αναφέρεται στη γενικότερη συνδρομή της προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε έρευνες και άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και σημειώνει ότι η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου «είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη βούλησή της να ολοκληρωθεί η έρευνα από τους ίδιους εισαγγελείς» και καταλήγει ότι η κυρία Δημητρίου «δεν αναδιπλώθηκε».

Επί της ουσίας τώρα, για τις διενεργούμενες έρευνες της εισαγγελίας που αφορούν τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, ο Ηλίας Ζαγοραίος, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για εξηγήσεις από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η έρευνα της εισαγγελίας για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που κόστισαν τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας. Και για τη Μάνδρα, η εισαγγελία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της έρευνας και να αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για πράξεις και παραλείψεις που συνετέλεσαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα της φονικής πλημμύρας.

Διορισμοί συγγενών θυμάτων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον διορισμό στο Δημόσιο συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δικαίωμα διορισμού έχουν και όσα θύματα της πυρκαγιάς υπέστησαν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή – εφόσον δεν είναι σε θέση– συγγενικά τους πρόσωπα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και επειδή ενδέχεται κάποια από τον απαιτούμενο για τον διορισμό δικαιολογητικά να έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς, ορίστηκε ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο έχει ένα μέλος της οικογένειας θανόντος συνεπεία της πυρκαγιάς μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας καθώς και το πρόσωπο με το οποίο ο θανών είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σε περίπτωση αναπηρίας, δικαιούχοι είναι οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή ένα από τα τέκνα τους. Παράλληλα, με απόφαση της κ. Ξενογιαννακοπούλου αποσπάστηκαν 13 άτομα στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή