To «χρυσωρυχείο» των e-sports στο κατώφλι της ΔΟΕ

To «χρυσωρυχείο» των e-sports στο κατώφλι της ΔΟΕ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πλειονότητα των ανθρώπων του αθλητισμού να πιστεύει ότι δεν πρέπει να ενταχθούν ακόμη τα e-sports στο ολυμπιακό πρόγραμμα, τα έσοδα, όμως, που φέρνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενδέχεται να αποτελέσουν τόσο μεγάλο δέλεαρ ώστε να υπερισχύσει η γνώμη των λίγων. Σε μία εποχή που τα έσοδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τα παραδοσιακά αθλήματα μειώνονται, οι «Αθάνατοι» αναμένεται να αναζητήσουν νέες πηγές χρηματοδότησης και τα e-sports μοιάζουν με… ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο.

Σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 10,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να ενταχθούν άμεσα τα e-sports στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Το 57% θεωρεί ότι πρέπει να αναπτυχθούν ανεξάρτητα, το 26,7% ότι πρέπει, αρχικά, να αποκτήσουν μία αναγνωρισμένη ομοσπονδία, ενώ το 5,7% αρνήθηκε να απαντήσει.

Οπως όλα δείχνουν, όμως, ο ηλεκτρονικός αθλητισμός «φλερτάρει» για τα καλά με το ολυμπιακό διαβατήριο. Τον Ιούλιο, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκόσμια Ενωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF) φιλοξένησαν φόρουμ για τα e-sports και στους πρόσφατους ασιατικούς αγώνες παρουσιάστηκαν ως άθλημα επίδειξης.

Και τώρα ερχόμαστε στο… κυρίως πιάτο, που δεν είναι άλλο από τα οικονομικά. Τα έσοδα από τα e-sports πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο, διότι οι διαφημιστικές επενδύουν σε αυτά επειδή αποτελούν «μαγνήτη» για τη νέα γενιά και όχι μόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής τους είναι κατά 18,4% και η εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα πιστεύει ότι μέχρι το 2022 τα ετήσια έσοδα θα ξεπεράσουν το 1.000.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό αποτελεί σχεδόν το 1/5 από τα έσοδα (χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ.) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Κύκλου 2013-2016.

Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από τα παραδοσιακά αθλήματα κάθε χρόνο μειώνονται και γι’ αυτό οι ιθύνοντες του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος προσπαθούν να βρουν λύσεις και ωθούν τις ομοσπονδίες να κάνουν τα σπορ τους περισσότερο θεαματικά – τηλεοπτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά αθλήματα κινδυνεύουν με έξωση από τους Ολυμπιακούς, ενώ στις επόμενες διοργανώσεις θα κάνουν «ντεμπούτο» σπορ που γοητεύουν τη νέα γενιά, όπως το σκέιτμπορντ και το σερφ. Μένει να δούμε εάν ο παραδοσιακός αθλητισμός θα θυσιαστεί για τα e-sports ή εάν θα τον σώσουν τα έσοδα από τον ηλεκτρονικό αθλητισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή