Γερμανία: Πιέσεις στη Μέρκελ για ψήφο εμπιστοσύνης

Γερμανία: Πιέσεις στη Μέρκελ για ψήφο εμπιστοσύνης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιέσεις στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ ασκεί η αντιπολίτευση, μετά την ήττα του εκλεκτού της στην προχθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης. Ειδικότερα, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, υπογράμμισε ότι θα ήταν συνετή απόφαση εκ μέρους της να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής Βουλής στο πρόσωπό της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε κατηγορηματικά «όχι» όταν εκλήθη να σχολιάσει την ιδέα. «Χαζομάρες» ήταν εξάλλου η απάντηση του αντάρτη υποψηφίου για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος διαδέχεται τον Φόλκερ Κάουντερ, στενό σύμμαχο της Μέρκελ, έπειτα από 13 χρόνια.

Η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον βασικό πυλώνα εξουσίας κάθε καγκελαρίου αφού έχει τον ρόλο να διασφαλίζει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, συνιστά αναμφίβολα ένα ηχηρό μήνυμα-κόλαφο για την κ. Μέρκελ. Πολλώ δε μάλλον που μέχρι και στο παρά πέντε της ψηφοφορίας η ίδια συνιστούσε στους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εκλεκτό της. Η πλειονότητα ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε και προτίμησε να μην «υπακούσει», γεγονός που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ψήφο δυσπιστίας στην καγκελάριο, όπως παρατηρεί και το Spiegel που εκτιμά ότι δρομολογείται η αρχή του τέλους της Μέρκελ στην εξουσία.

Η προχθεσινή «βόμβα» στο συντηρητικό στρατόπεδο αντικατοπτρίζει πλήρως την απογοήτευση, αλλά και οργή που επικρατεί τόσο στις τάξεις των βουλευτών όσο και στην κομματική βάση. Η συνεχιζόμενη και ολοένα πιο απρόβλεπτη διελκυστίνδα Μέρκελ – Ζεεχόφερ, που ουσιαστικά εκφράζει το αγεφύρωτο πλέον χάσμα που χωρίζει τους προέδρους των δύο αδελφών κομμάτων, έχει δημιουργήσει ένα εντονότατο κλίμα δυσαρέσκειας, το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή