Ευρωπαϊκή έρευνα για τα κονδύλια σίτισης

Ευρωπαϊκή έρευνα για τα κονδύλια σίτισης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) βρίσκονται τα 48 εκατομμύρια που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα από το 2015. Τα κονδύλια αυτά ήταν υπό την ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και βρέθηκαν υπό έρευνα έπειτα από καταγγελίες που άρχισαν να γίνονται στον Τύπο από την άνοιξη του 2017.

Τα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την περίοδο Αυγούστου 2016 έως τον Αύγουστο 2018 προέρχονται από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν διαφορετικό τρόπο ελέγχου λιγότερο ενδελεχή από ό,τι τα μακροπρόθεσμα κονδύλια για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 456 εκατομμύρια σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά από αυτά μόνο τα κονδύλια που δόθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ύψους 48 εκατομμυρίων, τίθενται υπό εξέταση και κυρίως για το κατά πόσον συγκεκριμένες εταιρείες catering που ανέλαβαν το έργο αποκόμισαν δυσανάλογα κέρδη. «Εχουμε επισκεφθεί το project δύο φορές και δεν έχουμε βρει κάποια κακοδιαχείριση των πόρων και για αυτό συνεχίσαμε και τη χρηματοδότησή του», είπε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Μπερτό, αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι κατάλληλη να ερευνά τέτοιες υποθέσεις απάτης. Εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν γίνει, ανέθεσε το θέμα στην κατάλληλη υπηρεσία, την ανεξάρτητη διαθεσμική επιτροπή OLAF που είχε ξεκινήσει την έρευνα και με δική της πρωτοβουλία. Η ΟLAF είναι απολύτως ανεξάρτητη υπηρεσία και έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει οτιδήποτε περιλαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι έλεγχοι

Οι επισκέψεις στην Ελλάδα, στις οποίες αναφερόταν η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ήταν δύο. Η πρώτη έγινε στο τέλος του 2016 με σκοπό να ελέγξει κατά πόσον τα αρχικά 30 εκατομμύρια που δόθηκαν για σίτιση μεταναστών χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, ποια εταιρεία προσλήφθηκε και αν το φαγητό έφτανε στα κέντρα φιλοξενίας. Αναλυτικός έλεγχος λογαριασμών δεν έγινε, αλλά εφόσον στον πρώτο έλεγχο επιβεβαιώθηκε ότι τα χρήματα πήγαιναν για σίτιση μεταναστών εγκρίθηκε και δεύτερο κονδύλι ύψους 18 εκατομμυρίων και για το επόμενο διάστημα. «Η επίσκεψή μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σίτιση για τους μετανάστες και για αυτό προχωρήσαμε στην αποπληρωμή του κόστους της σίτισης», είπε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε οι κατάλληλοι να ερευνήσουμε καταγγελίες σχετικά με παράνομα κέρδη από υπηρεσίες σίτισης». Η Επιτροπή επέστρεψε για δεύτερο έλεγχο στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017, όταν ήδη υπήρχαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για κακοδιαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Τότε ήταν που η Κομισιόν επικοινώνησε με την OLAF να ξεκινήσει την έρευνά της, κάτι που και η ίδια η υπηρεσία είχε αρχίσει να κάνει με συλλογή στοιχείων από τον Σεπτέμβριο του 2017. Το θέμα ξαναβρέθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» την προηγούμενη Κυριακή, ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς σε δημοσίευμα αναφερόταν η κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και άλλων πόρων για το προσφυγικό. Το πόρισμα της OLAF είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ κατά την πάγια τακτική που διέπει τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η OLAF δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή