Τα έγγραφα πίσω από τον Πόλεμο

Τα έγγραφα πίσω από τον Πόλεμο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σπάνια έγγραφα από τους πρώτους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο Πολέμου στο Λονδίνο.

Από πρόχειρο σχέδιο εκκένωσης της πόλης της Δουνκέρκης από το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα, μέχρι τις σημειώσεις της διάσημης ομιλίας του Ουίνστον Τσώρτσιλ «Το Τέλος της Αρχής», τα έγγραφα αυτά προσφέρουν σπάνια εικόνα των εξελίξεων το 1940, εποχή κατά την οποία ο ναζιστικός στρατός έμοιαζε αήττητος και έτοιμος να καταλάβει όχι μόνο όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και τη βρετανική νήσο. Ο διευθυντής της συλλογής εγγράφων του μουσείου, Αντονι Ρίτσαρντς, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, αναφέρει ότι ερεύνησε τις εκτενείς συλλογές και επέλεξε 20 έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζει καθοριστικά για την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει «διάγραμμα επιβίβασης», στο οποίο ο λοχαγός Κεν Τίομπαλντ του 5ου Τάγματος των Ρόγιαλ Ουέστ Κεντ σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα θα δραπέτευε από τις παραλίες της Δουνκέρκης το 1940.

«Ο κόσμος θυμάται τη Δουνκέρκη, χάρη στην τεράστια κλίμακα της επιχείρησης. Τα σχέδια του λοχαγού Τίομπαλντ αφορούν ένα μικρό κομμάτι της παραλίας και αυτό τους προσφέρει προσωπική χροιά», λέει ο Ρίτσαρντς.

Στο μουσείο εκτίθενται επίσης για πρώτη φορά η υπογεγραμμένη διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ για την εισβολή στην Πολωνία το καλοκαίρι του 1939, το προσχέδιο του ιστορικού λόγου του Τσώρτσιλ «Το Τέλος της Αρχής» με ιδιόχειρες σημειώσεις του πρωθυπουργού, τις σημειώσεις του αντισυνταγματάρχη Μακλέι στη δίκη των επικεφαλής του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Μπέλσεν, τις ταυτότητες των ανήλικων Εβραίων που μεταφέρθηκαν στη Βρετανία στο πλαίσιο του προγράμματος «Κίντερτρανσπορτ» και το έγγραφο άνευ όρων παράδοσης των ναζί στον στρατάρχη Μοντγκόμερι, γνωστό και ως έγγραφο Λούνενμπουργκ Χιθ.

Μεγαλύτερος αντίκτυπος

«Αν παρατηρήσετε το προσχέδιο του λόγου του Τσώρτσιλ, θα δείτε πώς ο πρωθυπουργός υπογράμμισε συγκεκριμένα εδάφια, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τα λόγια του θα είχαν το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στους ραδιοφωνικούς ακροατές του. Ακόμη και ένα τυπικό έγγραφο, όπως η συνθηκολόγηση των ναζί στο Λούνεμπουργκ, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι ο στρατάρχης Μοντγκόμερι καθόταν στη σκηνή του περιμένοντας το ναύαρχο Ντένιτζ. Ο στρατάρχης, όμως, υποχρέωσε τους ναζί να περιμένουν μισή ώρα έξω από τη σκηνή του, πριν τους δεχθεί. Το αρχικό έγγραφο έφερε μάλιστα λάθος ημερομηνία και ο Μόντι αναγκάστηκε να τη διορθώσει», λέει ο Ρίτσαρντς.

Ο κατάλογος της έκθεσης, που συμπίπτει με τα 80χρονα της αγγλογερμανικής συμφωνίας του Μονάχου, θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια και αφίσες από το μοιραίο ταξίδι του τότε πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν στο Μόναχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή