Τριήμερη εξερεύνηση σε μνημεία και μουσεία με ελεύθερη είσοδο

Τριήμερη εξερεύνηση σε μνημεία και μουσεία με ελεύθερη είσοδο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι στους στόχους των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν συγκαταλέγεται η βελτίωση της διάθεσης των κατοίκων των πόλεων που αναγκάζονται να αποχαιρετήσουν τις παραλίες, τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός τους συμπίπτει με το πρώτο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο. Δεδομένου ότι θεματικός άξονας του θεσμού για τη διετία 2017-18 είναι οι «ΠΟΛ (ε)ΙΣ», τι πιο ταιριαστό από το να περάσουμε το τριήμερο 28 με 30 Σεπτεμβρίου εξερευνώντας μουσεία και μνημεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελεύθερη είσοδος ισχύει και για τις περιοδικές διοργανώσεις, όπως η έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο θα υποδέχεται τους επισκέπτες του χωρίς εισιτήριο το Σάββατο και την Κυριακή από τις 5 έως τις 8 μ.μ. Δωρεάν θα είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει ξενάγηση στις 11 το πρωί της Κυριακής (κρατήσεις στο τηλ. 210-32.50.341), καθώς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ετοιμάζει μία σειρά από θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζουν την παράσταση «Ενα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό», που βασίζεται στην ιστορία της νεαρής Μύρτιδας (Παρ. – Κυρ. 6 μ.μ.), το Επιγραφικό Μουσείο εγκαινιάζει την έκθεση «Μνημείο» της εικαστικού Natacha Mankowski, φιλοξενεί τη Βραδιά του Ερευνητή με θέμα «Λίθινη Βιβλιοθήκη» και συνεργάζεται με το ΕΜΠ και την ΑΣΚΤ για μία σειρά δράσεων στην οδό Τοσίτσα, ενώ οι επισκέπτες της «Τεχνόπολης» ξεναγούνται στο «εργοστάσιο φωταερίου και το Γκαζοχώρι» από τον Γιάννη Στογιαννίδη (Κυρ. 10 π.μ.). Θεματικές περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στο Βυζαντινό, στο Νομισματικό και στο Πολεμικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Βουλής, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας και της Ρωμαϊκής Αγοράς και αλλού.

Στη Θεσσαλονίκη, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζονται με τη μορφή περφόρμανς στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς (Σάβ. 7.30 μ.μ.) και το Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσικοθεατρικά δρώμενα. Ακόμα, οι κάτοικοι της Πάτρας καλούνται να ακολουθήσουν τα ίχνη του Παυσανία στην πόλη (τηλ. 2610-27.50.70), ενώ στην Κοζάνη η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργάζεται με κομμωτές και κομμώτριες της περιοχής για τις ανάγκες της εκδήλωσης «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής» (Κυρ. 11 π.μ.).

​​Το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στο www.facebook.com/EHDaysGR/#.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή