Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης

14' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλύτερες στάσεις, οι πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες και οι εκδρομές που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα για μια χορταστική φθινοπωρινή απόδραση.

«Κάνει πολλή ζέστη, καλύτερα να κάτσουμε στο air condition», «δεν θα βρούμε να παρκάρουμε», «δεν περιμένω στην ουρά μισή ώρα για ένα παγωτό». Εντάξει, δεν είχε μόνο γκρίνια η περσινή μου αυγουστιάτικη επίσκεψη στην Κέρκυρα, αλλά τέτοιες κουβέντες ξεστόμισα κάμποσες φορές. Η αλήθεια είναι ότι τα καλοκαίρια στο νησί είναι ζεστά και με υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι επισκέπτες πολλοί, και μάλιστα φέτος σημειώθηκε αύξηση περίπου 10% στις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Ταξιδεύοντας όμως στην πόλη της Κέρκυρας αρχές Σεπτέμβρη, απολαύσαμε πολύ περισσότερο κάθε εμπειρία που προσφέρει. Η περίοδος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είναι η καλύτερη εποχή για να ευχαριστηθείτε βόλτες, φαγητό, ακόμα και παραλίες, αφού ο καιρός ακόμη επιτρέπει βουτιές.

1. ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-1

Ξύλινο ντεκ για ηλιοθεραπεία και βουτιές στο καφέ Royal Baths, κάτω από το Μον Ρεπό. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

 

Το φθινόπωρο είναι ό,τι πρέπει για έναν περίπατο στο Μον Ρεπό, το κτήμα 258 στρεμμάτων πάνω από τη θάλασσα και λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Το ανάκτορο μέσα στο κτήμα χτίστηκε το 1831 από τους Άγγλους και, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος του έδωσε και τη σημερινή ονομασία του, Mon Repos (σ.σ. «η ανάπαυσή μου»). Μετά από δικαστική διαμάχη με τη βασιλική οικογένεια, που το διεκδίκησε, αυτό τελικά παραχωρήθηκε στον Δήμο. Το Μον Ρεπό είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και ο πλούσιος κήπος του φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, λουλούδια και αιωνόβια δέντρα, η σκιά των οποίων είναι σωτήρια τις ζεστές ημέρες του χρόνου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, περπατήστε μέσα από το πάρκο προς την παραλία Καρδάκι με την τσιμεντένια προβλήτα ακριβώς κάτω από τα δέντρα: είναι η αγαπημένη των ντόπιων για μια γρήγορη βουτιά. Η έπαυλη του Moν Ρεπό στεγάζει σήμερα το Μουσείο Παλαιόπολης, όπου θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την ομώνυμη περιοχή (πρόκειται για το σημερινό Κανόνι). Κάτω από το Μον Ρεπό και δίπλα στη θάλασσα, το καφέ Royal Baths (Θεοτόκη Εμμανουήλ, τηλ. 6944-464728) είναι το ιδανικό σημείο για να ξαποστάσετε μετά τον περίπατο ή το κολύμπι.

2. PLANE SPOTTING ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙ

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-2

Plane spotting και ψάρεμα στο Κανόνι, δίπλα στο αεροδρόμιο. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

 

Είναι ο πιο χαρακτηριστικός ήχος της πόλης: σχεδόν κάθε δέκα λεπτά θα ακούσετε τα αεροπλάνα που πετάνε χαμηλά καθώς προσγειώνονται ή απογειώνονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Δεκάδες πτήσεις από κάθε σημείο της Ευρώπης πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Κατευθυνθείτε στο Κανόνι, δίπλα στην Παναγιά Βλαχέρνα και απέναντι από το Ποντικονήσι, για να επιδοθείτε στο plane spotting, την παρατήρηση δηλαδή των αεροσκαφών και τη φωτογράφισή τους από κοντινή απόσταση. Μια πολύ στενή λωρίδα γης 300 μ., το Πέρασμα, συνδέει το Κανόνι με την απέναντι πλευρά: είναι το ιδανικό σημείο για να βλέπετε τα αεροπλάνα να πετάνε από πάνω σας, καθώς κατεβαίνουν για να πλησιάσουν τον διάδρομο προσγείωσης, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πίσω σας.

3. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΡΙΤΣΑ

 «Το μεγάλο εργοστάσιο του Δεσύλλα που επεξεργαζόταν κάνναβη, λινάρι και γιούτα για να φτιάξει υφάσματα δέσποζε στην περιοχή της Γαρίτσας, η οποία ήταν βιομηχανική ζώνη από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από τον Δεσύλλα, που έκλεισε τη δεκαετία του 1980, εδώ λειτουργούσαν καπνοβιομηχανία, μακαρονοποιείο, κεραμοποιεία και βυρσοδεψεία, καθώς και αλυκές και ανεμόμυλοι. Η φτωχική γειτονιά, που στέγαζε κυρίως εργάτες και πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, άρχισε να παίρνει αξία με την ανάπτυξη του τουρισμού και δίπλα στα χαμηλά σπίτια χτίστηκαν ξενοδοχεία και ταβέρνες, κυρίως πάνω στο παραλιακό μέτωπο, κατά μήκος της Λ. Δημοκρατίας. «Όμως στα στενά πίσω από τη θάλασσα, θα δεις ακόμη μικρά σπίτια και στενά δρομάκια», μου διηγούνται η Κατερίνα και ο Αλέκος, που μένουν στην πόλη εδώ και κάποια χρόνια και έρχονται για απογευματινές βόλτες στη Γαρίτσα. Ξεκινήστε από τον Ανεμόμυλο με κατεύθυνση προς την πόλη, διασχίστε το άλσος Γαρίτσας, περάστε από την κολώνα του Ντούγκλα (ο οβελίσκος ονομάστηκε έτσι γιατί κατασκευάστηκε προς τιμήν του Βρετανού αρμοστή των Ιονίων Νήσων) και φτάστε μέχρι τη Σπιανάδα. Σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα προς το Παλιό Φρούριο και τον κόλπο της πόλης.

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-3

Η είσοδος στο Παλιό Φρούριο. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

4. ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΝΙΑ

Η καλύτερη ώρα για να περπατήσετε στα καντούνια είναι αργά, μετά τις 23.00.  Έτσι, θα νιώσετε χωρίς πολύ κόσμο την ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης. Είναι επίσης η ώρα που τα περισσότερα μαγαζιά μαζεύουν την πραμάτεια τους και αποκαλύπτονται οι καμάρες στη Νικηφόρου Θεοτόκη, τα παλιά κτίρια στην πλατεία Λεμονιάς και οι λεπτομέρειες στο βενετσιάνικο πηγάδι στην πλατεία Κρεμαστής.

5. ΠΟΤΟ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κάτω ακριβώς από το Νέο Φρούριο συγκεντρώνεται η εναλλακτική βραδινή διασκέδαση στην Παλιά Πόλη. Ανεβείτε τα σκαλάκια της οδού Σχολεμβούργου και θα δείτε διαδοχικά καλοφτιαγμένα μαγαζιά με επιλεγμένη μουσική να απλώνουν τα τραπεζάκια τους στα διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο είναι η μπιραρία Φιρί Φιρί (1η πάροδος Σολωμού 1, τηλ. 26610-33953), με περιποιημένους μεζέδες και μεγάλη ποικιλία σε μπίρες. Ο κήπος του Graal (Διονυσίου Σολωμού 31, τηλ. 26610-41735) προσφέρεται για νυχτερινές συζητήσεις με ροκ ακούσματα, ενώ το διπλανό Jasmine (Διονυσίου Σολωμού 31, τηλ. 6943-103643) φτιάχνει ωραιότατα κοκτέιλ. Ακριβώς από πάνω είναι το Tabernita Mexicana (βλ. γαστρονομικές εμπειρίες), στο οποίο μπορείτε να έρθετε και μόνο για ποτό ή για μία από τις παγωμένες μαργαρίτες του. Πάνω πάνω, δίπλα ακριβώς από το τείχος του φρουρίου, λειτουργεί το Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39, τηλ. 26610-27794), όπου, εκτός από ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές, διοργανώνουν εκθέσεις, θεματικά πάρτι και λάιβ.  

6. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ

Γύρω από την πλατεία Δημαρχείου στην Παλιά Πόλη, θα βρείτε πολλά μικρά, όμορφα μαγαζάκια για καφέ, φαγητό στο χέρι ή γλυκό. Πάρτε ένα από τα ολόφρεσκα σάντουιτς στο Panetteria (Βραχλιώτη 61, τηλ. 26610-22654), καθίστε για καφέ στο Puppet (Δ. Κόλλα 1, τηλ. 26610-40707 – σερβίρουν και πρωινό, ενώ στους από πάνω ορόφους,φιλοξενούνται τρία χαριτωμένα δωμάτια για ενοικίαση) και δοκιμάστε λουκουμάδες γεμιστούς στο Στάζει Μέλι (Γκίλφορδ 60, τηλ. 26613-00537).

7. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-4

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

 

Τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία λειτουργούν στην πόλη της Κέρκυρας. Στο Σερβικό Μουσείο (Μουστοξύδου 1, τηλ. 26610-33960) θα δείτε φωτογραφίες, στρατιωτικό εξοπλισμό, στολές και άλλα αντικείμενα από τους Σέρβους στρατιώτες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων (Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, τηλ. 26610-41552) παρουσιάζει χαρτονομίσματα από όλες τις ιστορικές περιόδους του ελληνικού κράτους, μέχρι και αυτά που κυκλοφόρησε ο Ιωάννης Καποδίστριας, αλλά και από άλλες χώρες. Κινεζικές πορσελάνες, μάσκες του θεάτρου Νο, παραδοσιακά ιαπωνικά παραβάν και άλλα εξωτικά αντικείμενα θα δείτε στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (Παλαιά Ανάκτορα, τηλ. 26610-30443). Την αναβίωση της καθημερινότητας των ευγενών του νησιού κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα θα παρακολουθήσετε στο Casa Parlante (Νικηφόρου Θεοτόκη 16, τηλ. 26610-49190). Το νεοκλασικό κτίριο έχει επιπλωθεί με αντίκες και αντικείμενα τέτοια, ώστε να προσομοιάζει σε σπίτι εκείνης της περιόδου, ενώ οι φιγούρες ρομπότ αναπαριστούν τις ασχολίες των ανθρώπων.


Η Κέρκυρα θα έπρεπε να είναι πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-5 Συζητήσαμε με την Ευαγγελία Ράντου, τη νέα πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας για την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική δημιουργία στο νησί. Η Ευαγγελία Ράντου σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, από το 2004 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες χορού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιστρέψει στην Κέρκυρα και μαζί με την αδερφή της Μαίρη Ράντου, έχουν φτιάξει το Garage Performing Arts Center, μια στέγη για τον σύγχρονο χορό που ταυτόχρονα αποτελεί έναν χώρο που στηρίζει έμπρακτα καλλιτέχνες και προωθεί και προβάλλει το έργο τους. Από αρχές Ιουλίου είναι η νέα πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

«Όλα τα Επτάνησα, όχι μόνο η Κέρκυρα, έχουν μια πιο δυτικού τύπου κουλτούρα, γιατί οι Οθωμανοί πότε δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το νησί. Έχουμε πολλές φιλαρμονικές ορχήστρες, πολλή κλασική μουσική, είχαμε το Σαν Τζάκομο (θέατρο στην πλατεία Δημαρχείου, χτίστηκε το 1693) όπου κάνανε αβάν πρεμιέρ όπερες της Ιταλίας (αν τις χειροκροτούσαν οι Κερκυραίοι, τότε ανεβαίνανε στην Ιταλία), ιδρύθηκε εδώ το πρώτο πανεπιστήμιο (η Ιόνιος Ακαδημία ιδρύθηκε το 1824), δημιουργήθηκαν λοιπόν πολλά σπουδαία πράγματα για την σύγχρονη Ελλάδα, εκείνη την εποχή, ξεκινώντας από τα Επτάνησα. Έκτοτε όμως, ουσιαστικά δεν έχει παραχθεί κάτι καινούριο σε επίπεδο πολιτισμού και κουλτούρας. Σαν στο μέσα μας να μας είναι αρκετό αυτό που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας και να μην έχουμε φροντίσει οι ίδιοι να το συνειδητοποιήσουμε, να επωμιστούμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς, και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Στο νησί υπάρχουν δημιουργικοί και ταλαντούχοι άνθρωποι, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και οργάνωση.

Για παράδειγμα, το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν υπό κατάρρευση. Και πρέπει να είμαστε μία από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που δεν έχουμε δημοτικό θέατρο, παρ' όλη αυτήν την κληρονομιά που κουβαλάμε. Με την κατάλληλη πολιτιστική πολιτική και έχοντας υπ' όψιν τη γεωγραφική θέση της Κέρκυρας αλλά και την σύνδεσή της από αέρος με όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε το νησί να είναι ένα σημαντικό κέντρο κουλτούρας και πολιτισμού της Ευρώπης.»


ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΡΑΠΕΖΙ

Πέντε γαστρονομικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε στην πόλη της Κέρκυρας.

1. Ατμόσφαιρα χασιέντας, χαρούμενες μουσικές, πολύχρωμα κοκτέιλ και εξαιρετικό φαγητό. Το μεξικάνικο εστιατόριο Tabernita Mexicana (Σολωμού 31, Νέο Φρούριο, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610-42328) είναι οργανωμένο σε διάφορα επίπεδα, ακολουθώντας τα σκαλάκια που οδηγούν στο Νέο Φρούριο. Φυτά, λουλούδια και πολύχρωμα υφάσματα δημιουργούν εξωτική ατμόσφαιρα, ενώ στην είσοδο λειτουργεί το μπαρ που φτιάχνει spicy margarita, mojito και άλλα γνωστά ή πιο πρωτότυπα κοκτέιλ. Σερβίρουν και μπίρα με λάιμ, αλάτι, πιπέρι, Worchestershire σος και τσίλι, αλλά και μεγάλη ποικιλία από τεκίλες. Ως προς το μενού, οι ιδιοκτήτες δεν… αστειεύονται. Ταξίδεψαν στο Μεξικό, δοκίμασαν γεύσεις, είδαν τεχνικές και υλικά. Φτιάχνουν μόνοι τους το γουακαμόλε από φρέσκα αβοκάντο και ετοιμάζουν τα πιο γνωστά πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας όπως πρέπει: τάκος, φαχίτας, μπουρίτος και εντσιλάδας. Δοκιμάστε το κοτόπουλο μόλε με καυτερές πιπεριές, σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά και μαύρη σοκολάτα, και το τσίλι κον κάρνε.

Κέρκυρα: Τα «κλειδιά» της πόλης-6

Στον κήπο του μεξικάνικου εστιατορίου Tabernita Mexicana. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

 

 

2. Εδώ δύσκολα θα δείτε τουρίστες. Το ταβερνάκι της Δώρας (Εθνικής Αντιστάσεως 42, Εμπορικό, Λιμάνι, τηλ. 26610-48999) βρίσκεται εκτός κέντρου, λίγο πιο κάτω από το λιμάνι. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την ψαριά, αλλά συνήθως έχει φαγκρί, τσιπούρα, σαρδέλες, γαύρο και όλα τα θαλασσινά, από μικρό γαριδάκι μέχρι σουπιές και καλαμάρι φρέσκο ψητό. Οι τηγανητές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι και η ταραμοσαλάτα χειροποίητη, έξτρα ξινούτσικη. Έχετε υπόψη ότι οι μερίδες είναι πραγματικά μεγάλες, ιδανικές για παρέες.

3. Την πιο ωραία καρμπονάρα της ζωής μου δοκίμασα στο La Famiglia (Υπολοχαγού Μανιαρίζη & Πλοιάρχου Αρλιώτη 26, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610-30270). Η τρατορία με τα καρό τραπεζομάντιλα και τον χαμηλό φωτισμό λειτουργεί σε ένα μικρό στενό στην Παλιά Πόλη και σερβίρει μακαρονάδες, δύο τρία κυρίως πιάτα ιταλικής προέλευσης, antipasti και σαλάτες. Της προσοχής σας αξίζουν επίσης η αραμπιάτα, τα λινγκουίνι με φρέσκα μανιτάρια, αλλά και οι μπρουσκέτες και τα χειροποίητα γλυκά.

4. Τρία είναι τα βασικά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας: η παστιτσάδα, το σοφρίτο και το μπουρδέτο. Το πρώτο φτιάχνεται με κόκορα ή μοσχάρι και κοκκινιστή σάλτσα με σπετσερικό, ένα μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει περίπου δώδεκα καρυκεύματα. Το σοφρίτο είναι μοσχάρι με λευκή σάλτσα από κρασί, αλεύρι, ξίδι, σκόρδο και μαϊντανό και το μπουρδέτο ψάρι (συνήθως σκορπιός) με πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Και τα τρία τα φτιάχνουν ικανοποιητικά δύο ταβέρνες στην Παλιά Πόλη, τα Κοκόρια (Πάργας 18, τηλ. 26610-35002) και ο Χρυσομάλλης (Νικηφόρου Θεοτόκη 6, τηλ. 26610-30342).

   

5. Νούμπουλο, ντομάτες από μικρό παραγωγό του νησιού, τόνο από τους Παξούς: ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας εμπνέεται από την παράδοση και με ντόπια υλικά δημιουργεί σύγχρονα πιάτα αξέχαστης νοστιμιάς, όπως τα ραβιόλι γεμιστά με κόκορα παστιτσάδα, το γεμιστό καλαμάρι με αρακά και ρύζι και τον καπνιστό τόνο με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι. Το εστιατόριό του, Pomo D’ Oro (Πλατεία Σκαραμαγκά 11, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610-28680), στεγάζεται σε βενετσιάνικο κτίριο, σε μια ήσυχη πλατεία στην Παλιά Πόλη.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Με αεροπλάνο από το «Ελ. Βενιζέλος» καθημερινά με πτήσεις της Olympic Air (www.olympicair.com, τηλ. 801-8010101) και της Sky Express (www.skyexpress.gr, τηλ. 801-1128288). Η πτήση διαρκεί 50 λεπτά και οι τιμές ξεκινούν από 60 και 82 ευρώ αντίστοιχα (χαμηλότερες τιμές στο Low Fare Calendar). Η Sky Express εκτελεί 2 πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

• Με αυτοκίνητο από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε 470 χλμ. μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέσω της Ολυμπίας και της Εγνατίας Οδού. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5-6 ώρες και η απλή μετάβαση θα σας κοστίσει γύρω στα 82 ευρώ (53 ευρώ καύσιμα και 29 ευρώ διόδια). Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση μέχρι την Ηγουμενίτσα είναι 362 χλμ. μέσω της Εγνατίας Οδού και θα χρειαστείτε περίπου 3-4 ώρες. Το κόστος για απλή μετάβαση υπολογίζεται περίπου στα 45 ευρώ (36 ευρώ καύσιμα και 9 ευρώ διόδια). Από την Ηγουμενίτσα ξεκινούν καράβια προς το λιμάνι της Κέρκυρας αρκετά συχνά (σχεδόν κάθε 1 ώρα) και η διαδρομή διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα με το πλοίο. Τιμή για απλή μετάβαση 11 ευρώ ανά άτομο και για αυτοκίνητο 40 ευρώ. Πληροφορίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: τηλ. 26650-99400.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Το Mayor Mon Repos Palace (Λεωφόρος Δημοκρατίας, Ανεμόμυλος, Γαρίτσα, τηλ. 26610-32783, www.mayormonrepospalace.com, τιμές ανάλογα με την περίοδο) βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, με θέα στο Παλιό Φρούριο. Τα δωμάτια είναι άνετα, κομψά και διαθέτουν μπαλκόνι. Τρία ακόμα ξενοδοχεία του ομίλου Mayor λειτουργούν στην Κέρκυρα, το Capo di Corfu, κοντά στη Λευκίμμη, το La Grotta Verde Grand Resort στον  Άγιο Γόρδιο και το Pelekas Monastery στον Πέλεκα.

• Στην πόλη, προτιμήστε τον μικρό, κουκλίστικο ξενώνα Locandiera (Ιωάννη Γεννατά 8, τηλ. 26610-39035, www.locorfu.com, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το αναπαλαιωμένο κτίριο στεγάζει 6 δωμάτια και σερβίρει πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες και ντόπια προϊόντα.

• Για αρχοντική ατμόσφαιρα, έπιπλα αντίκες, μαρμάρινα μπάνια και πρωινό στον καταπράσινο κήπο, κλείστε δωμάτιο στο Siora Vittoria Boutique Hotel (Στέφανου Πάδοβα 36, Πόλη Κέρκυρας, τηλ. 26610-36300, www.sioravittoria.com, από 115 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το ξενοδοχείο Bella Venezia (Ν. Ζαμπέλη 4, Πόλη Κέρκυρας, τηλ. 26610-46500, www.bellaveneziahotel.com, από 83 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) διαθέτει ατμοσφαιρικά δωμάτια και πιστοποίηση «Ελληνικό Πρωινό», με γιαούρτι, μέλι και τοπικά προϊόντα. Το Παλιό Φρούριο βλέπουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου Cavalieri (Καποδιστρίου 4, Πόλη Κέρκυρας, τηλ. 26610-39041, www.cavalieri-hotel-corfu-town.com, από 105 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το κτίριο είναι του 17ου αιώνα και τα δωμάτια κλασικά και λιτά. Το rooftop έχει υπέροχη θέα και ανοίγει κάθε μέρα μετά τις 19.00.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι ντόπιοι, καιρού επιτρέποντος, κάνουν μπάνιο μέχρι και τέλη Οκτωβρίου και αρκετές παραλίες έχουν νερά σε θερμοκρασία που «αντέχεται» και αργότερα. Με αφετηρία την πόλη, οργανώστε τέσσερις σύντομες εκδρομές, που περιλαμβάνουν μπάνιο, φαγητό και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

1. Ο Κάιζερ (ο Γουλιέλμος Β΄, αυτοκράτορας της Γερμανίας, ιδιοκτήτης του Αχιλλείου από το 1907 και μετά και λάτρης της Κέρκυρας) ανέβαινε εδώ για να ησυχάσει και να απολαύσει τη θέα. Γι’ αυτό, το σημείο πάνω από το χωριό Πέλεκας πήρε την ονομασία Παρατηρήτηριο Κάιζερ και οι περισσότεροι έρχονται την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να δουν τον ήλιο να δύει πίσω από τους λόφους και πάνω από τη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο η θέα προς την πόλη και τα παράλια της Ηπείρου. Αντί λοιπόν για αργά το απόγευμα, ελάτε το πρωί. Μετά το… χάζι, προσπεράστε την κοντινή παραλία Κοντογιαλός – συγκεντρώνει αρκετό κόσμο στα beach bars, ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Προτιμήστε τον διπλανό κόλπο και την παραλία Γιαλισκάρι, όπου το ομώνυμο ταβερνάκι σερβίρει δίπλα στο κύμα ψαράκια και θαλασσινά (τηλ. 6979-759148).

2. Μια βόλτα στην Παλαιοκαστρίτσα επιβάλλεται, είτε στην παραλία του οικισμού, που έχει άμμο, είτε σε έναν από τους βραχώδεις κόλπους. Κρυστάλλινα νερά στα οποία βουτάς από τα βράχια θα βρείτε στο La Grotta Bar (τηλ. 26630-41006), πριν από την Παλαιοκαστρίτσα, σημειώστε όμως ότι η μουσική μπορεί να είναι αρκετά δυνατά. Πανέμορφη είναι η παραλία Ροβινιά (στον δρόμο για Παλαιοκαστρίτσα, στρίβετε αριστερά για το χωριό Λιαπάδες και την παραλία), με βοτσαλάκι, σκιά από τους επιβλητικούς βράχους δεξιά και αριστερά. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε φροντίστε για προμήθειες. Επίσης, το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι χωματόδρομος, σχετικά βατός.

3. Σε απόσταση 32 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης βρίσκεται η παραλία Κερασιά, με βότσαλο και λίγα δέντρα στο πίσω μέρος. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και γαλάζια και απέναντι θα βλέπετε τα παράλια της Αλβανίας. Η μικρή παραλία δεν είναι τόσο γνωστή και την προτιμούν κυρίως ντόπιοι. Στον γυρισμό κάντε μια στάση στο χωριό  Άγιος Μάρκος. Η ιδανική ώρα να φτάσετε είναι γύρω στις 19.00, οπότε και ανοίγει η ταβέρνα Πανόραμα (τηλ. 26610-93903). Πιάστε ένα από τα μπροστινά τραπέζια και χαζέψτε τη θέα στο λιμάνι και στην πόλη, όσο θα έρχονται στο τραπέζι καλοψημένα κρεατικά, σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο του ιδιοκτήτη, ντόπια φέτα και η τοπική σπεσιαλιτέ, αυγά μάτια σε κόκκινη σάλτσα.

4. Χτισμένη στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας, του Παντοκράτορα, η Παλιά Περίθεια είναι ένα τουριστικό μέρος, που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Αυτή την εποχή, ο κόσμος λιγοστεύει, όπως και η ζέστη, και οι συνθήκες είναι ιδανικές για να περπατήσετε στα καλντερίμια της, να θαυμάσετε τα σπίτια ενετικής αρχιτεκτονικής ή ακόμα και να ακολουθήσετε τα μονοπάτια, ένα από τα οποία οδηγεί στην κορυφή του βουνού (υψόμετρο 910 μ.). Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 1980, ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, λόγω της αρχιτεκτονικής αλλά και του εξαιρετικού κάλλους τοπίου. Και οι δύο ταβέρνες του χωριού σερβίρουν καλό φαγητό, ενώ σίγουρα δεν θα μετανιώσετε, κατεβαίνοντας, τη στάση στο παγωτατζίδικο Ice Dream (Πελεκητό, τηλ. 26630-98200). Χειροποίητο gelato σε πολλές γεύσεις, σορμπέ και βάφλες.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή