Παραπομπή Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009

Παραπομπή Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επανήλθε προς κρίση – για τρίτη φορά – σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορία που αφορά τις καταγγελίες σε βάρος του, ότι προέβη σε διόγκωση του ελλείμματος το 2009, με αποτέλεσμα να εισέλθει η χώρα σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και δανεισμό, τα λεγόμενα μνημόνια.

Ο εισαγγελέας εφετών Στ.Κωσταρέλος, με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών, υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αποδεχόμενος τα καταγγελόμενα περί διογκώσεως του ελλείμματος από τα τότε μέλη της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμμένει στη θέση του περί παραπομπής Γεωργίου, υιοθετώντας τις καταγγελίες Γεωργαντά – Λογοθέτη ενώ δεν προέβη, όπως σημειώνει ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, σε εξέταση ως μαρτύρων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης και του επίμαχου ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Άλλωστε, στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009, που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Επιπλέον, από την πλευρά Γεωργίου επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση, καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρείς δανειακές συμβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί η χώρα μας δεκάδες εκατομμύρια.

Για την υπόθεση Γεωργίου, πάντως, θα αποφανθεί προσεχώς – για τρίτη συνεχή φορά – το Συμβούλιο των Εφετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή