Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2017 υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2018. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες έναντι 105,2 μονάδων τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς έρχεται έναν μήνα μετά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ενώ έχουν προηγηθεί οι διάφορες εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε σχέση, πάντως, με τον Σεπτέμβριο του 2017 (100,6 μονάδες), ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον φετινό Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.

Υποχώρηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, καταγράφεται στους εξής επιμέρους δείκτες οικονομικού κλίματος: στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των κατασκευών. Αντιθέτως, καταγράφηκε αύξηση στο λιανεμπόριο και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτικά στοιχεία, πάντως, και ερμηνεία των παραπάνω θα δώσει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την προσεχή Δευτέρα, κατά τη δημοσιοποίηση του Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας.

Υποχώρηση πάντως κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο δείκτης οικονομικού κλίματος τόσο στην Ευρωζώνη, κατά 0,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 110,9 μονάδες, όσο και στην Ε.Ε., κατά 0,9 μονάδες, στις 111,3 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή