Η ΕΚΤ αγοράζει και πάλι κυπριακά ομόλογα στο πλαίσιο του QE

Η ΕΚΤ αγοράζει και πάλι κυπριακά ομόλογα στο πλαίσιο του QE

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε και πάλι να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα, για πρώτη φορά από το 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος τους επόμενους μήνες, αλλά με αργό ρυθμό.

Θεωρητικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει κυπριακά κρατικά ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι να εξαντλήσει το όριο αγορών που καθορίζεται από το ποσοστό συμμετοχής κάθε κράτους-μέλους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Σήμερα, η κεντρική τράπεζα έχει στην κατοχή της κυπριακά ομόλογα ονομαστικής αξίας 214 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αγοράσει ομόλογα ακόμη 4 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει το ποσοστό συμμετοχής της Κύπρου.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως θα λάβει υπ’ όψιν της και τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην κυπριακή αγορά κρατικών ομολόγων, υπονοώντας ότι οι αγορές που θα κάνει πιθανώς θα είναι χαμηλότερες. Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, ενώ η ρευστότητα στην κυπριακή αγορά είναι σχετικά περιορισμένη, διότι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν μεγάλο μέρος των υπό κυκλοφορία ομολόγων. Βέβαια, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσπαθήσει να αυξήσει τις αγορές κυπριακών ομολόγων μετά το 2018, οπότε θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα των επανεπενδύσεων. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι το θέμα των επανεπενδύσεων θα συζητηθεί είτε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου είτε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε λιγότερο από μία μονάδα βάσης σήμερα και διαμορφώθηκε στο 2,278%. Η Κύπρος είχε εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2015, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο την άνοιξη του 2016. Σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για το QE, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, είναι η πιστοληπτική του ικανότητα να αξιολογείται στην επενδυτική βαθμίδα ή να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου από τη Standard & Poors στην επενδυτική βαθμίδα στις 15 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το εισιτήριο της Λευκωσίας και για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή