Ιβάνοφ: Ιστορική αυτοκτονία το «Ναι»

Ιβάνοφ: Ιστορική αυτοκτονία το «Ναι»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ώθηση για «ιστορική αυτοκτονία» της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε χθες τη συμφωνία των Πρεσπών, από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του να απέχουν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Λιγότερο από τρία 24ωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ και ακριβώς στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου (σήμερα σταματούν οι δραστηριότητες), ο κ. Ιβάνοφ εξαπέλυσε το πάρθιο βέλος του, στοχεύοντας ακριβώς στο αδύναμο σημείο του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, το ενδεχόμενο χαμηλής συμμετοχής. «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοφ και δήλωσε «πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δίνει στην Ελλάδα την υπεροχή να επεμβαίνει στην πολιτική ανεξαρτησία της Μακεδονίας, παραβιάζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων και υποβαθμίζει την κυριαρχία του κράτους και του συντάγματός μας».

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, χθες οι τελευταίες προσκλήσεις για συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Σε τηλεοπτικό σποτ που εξέπεμψαν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται να καλεί τους πολίτες της χώρας του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», αναφέρει στο διάγγελμά του ο κ. Ζάεφ επαναλαμβάνοντας ότι διασφαλίζεται η εθνική ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ. «Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχθούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Ομως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το αλβανικό DUI

Σε ανάλογη εκστρατεία υπέρ του «Ναι» έχει αποδυθεί και ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ. «Η 30ή Σεπτεμβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Η 30ή Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς μας να εξασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας και τις νέες γενιές», αναφέρει ο κ. Αχμέτι σε ανοιχτή επιστολή του και συμπληρώνει ότι «η 30ή Σεπτεμβρίου μας ενώνει, Αλβανούς και Μακεδόνες, Τούρκους και Ρομά, Βλάχους και Σέρβους και όλους τους άλλους, στις προσπάθειές μας να μετατρέψουμε σε πραγματικότητα το όνειρο μιας ευρωατλαντικής Μακεδονίας».

Αν και οι επίσημες δραστηριότητες έχουν πλέον πάψει, είναι σαφές ότι σε τοπικό επίπεδο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να υπάρχει έντονη κινητοποίηση, καθώς η πιθανότητα ενός οριακού ποσοστού συμμετοχής, γύρω από το 50%, θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή