Εγκρίθηκε από τους μετόχους του ΔΑΑ η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης

Εγκρίθηκε από τους μετόχους του ΔΑΑ η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί η διαδικασία για την 20ετή παράταση ισχύος της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων. Χθες το σύνολο των μετόχων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έδωσε ομοφώνως το πράσινο φως στη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης. Ουσιαστικά, αποδέχτηκαν τη νέα σύμβαση με το αυξημένο τίμημα του 1,115 δισ. ευρώ ή 1,382 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ.

Ο δανεισμός

Παράλληλα, μάλλον έχει κλείσει και το θέμα του δανεισμού της εταιρείας. Οι ελληνικές τράπεζες φέρεται να έχουν συμφωνήσει για τον δανεισμό της εταιρείας με περίπου 625 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτήσει περί το 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από τα διαθέσιμα του ΔΑΑ και το υπόλοιπο 50% από δανεισμό. Τα περίπου 130 εκατ. ευρώ που απομένουν για να φθάσει το τίμημα στο 1,38 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα συμψηφιστούν με οφειλές του Δημοσίου προς τον ΔΑΑ. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρξε και στην αρχική σύμβαση που συμφωνήθηκε το φθινόπωρο του 2017.

Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να καταθέσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η κατάθεση αναμένεται να γίνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, το σχέδιο σύμβασης θα κοινοποιηθεί στις κοινοτικές αρχές, προκειμένου να κριθεί η σύμβαση συμβατή με τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι και οι δύο εγκρίσεις δεν θα καθυστερήσουν.

Το τελικό σχέδιο, όπως συνέβη και με την αρχική σύμβαση που υπογράφηκε το 1996, θα εγκριθεί επιπλέον από την ελληνική Βουλή. Στόχος είναι όλες οι προαιρέσεις της συμφωνίας να ικανοποιηθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε μέχρι την εκπνοή του χρόνου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Δηλαδή, να υπογραφεί η τελική σύμβαση και να εκταμιευθεί το τίμημα.

Τη στόχευση αυτή περιέγραψε προχθές και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος. Ο τελευταίος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι το κλείσιμο της συμφωνίας για την παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Εκτίμησε ακόμη ότι αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους, θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόθεση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους πιστωτές και εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, την εξέλιξη αυτή επιθυμούν και οι ιδιώτες μέτοχοι του ΔΑΑ.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούν με το συγκεκριμένο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΔΑΑ, καθώς μπορεί να κρίνεται λίγο «ακριβό», παράλληλα όμως κρατάει μακριά άλλους ανταγωνιστές, Ευρωπαίους και Ασιάτες. Γι’ αυτό οι Καναδοί μέτοχοι, όπως και η οικογένεια Κοπελούζου, δέχθηκαν την αύξηση του τιμήματος κατά 127% για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή