Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει η ρήτρα ρύπων της ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει η ρήτρα ρύπων της ΔΕΗ

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναγνωρίζοντας ότι το υψηλό κόστος των ρύπων CΟ2 που επιβαρύνει τη ΔΕΗ θα πρέπει να επιμεριστεί.

Η τιμή των CΟ2 έχει ξεπεράσει τα 20 ευρώ ο τόνος από 5 ευρώ στις αρχές του έτους. Για κάθε ένα ευρώ αύξησης του κόστους των ρύπων η ΔΕΗ επιβαρύνεται με 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το σενάριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η ΔΕΗ, είναι η επιβολή ρήτρας CΟ2 και στα οικιακά τιμολόγια, όπως εφαρμόζεται ήδη στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης. Το σενάριο προβλέπει αυτόματη αύξηση των τιμολογίων στην περίπτωση που ο μέσος όρος του κόστους CΟ2 του αμέσως προηγούμενου τετραμήνου είναι υψηλότερος και να μειώνεται αντίστοιχα όταν είναι χαμηλότερος.

Το σχέδιο υπαινίχθηκε χθες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε για το εάν το κόστος των ρύπων θα επηρεάσει τα τιμολόγια ρεύματος. «Παρατηρούμε τις διακυμάνσεις των διοξειδίων, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται σε βάση 3μήνου ή 4μήνου, να γνωρίζουμε μεσοσταθμικά πού κινούνται και στη συνέχεια να δούμε πώς θα επιμεριστεί το κόστος», τόνισε ο υπουργός. Διευκρίνισε δε ότι οι υπολογισμοί θα γίνουν αφού βγουν τα ετήσια αποτελέσματα της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι ο όποιος επιμερισμός στα τιμολόγια θα μεταφερθεί για μετά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, αφού η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα περί τα τέλη Μαρτίου και έτσι θα αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από τις αυξήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη συζήτηση για τη μετακύλιση του κόστους των ρύπων στα τιμολόγια άνοιξε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, τον περασμένο Ιούλιο. «Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CΟ2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών», είχε επισημάνει με έμφαση στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης.

Το κόστος των CΟ2 καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικούς κινδύνους στην ενδιάμεση έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 της ΔΕΗ, με την επισήμανση ότι οι μονάδες της εταιρείας εκπέμπουν πλέον 30 εκατ. τόνους CΟ2 ετησίως. «Η έκθεση της μητρικής εταιρείας στον κίνδυνο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2 συνδέεται με τη δυνατότητά της να ενσωματώνει τις αυξήσεις αυτές στα τιμολόγιά της. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ενδέχεται (άμεσα ή έμμεσα) να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση, τα λειτουργικά αποτελέσματα και τη ρευστότητα του ομίλου και της μητρικής εταιρείας, δεδομένου ότι η μεταβολή της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών επηρεάζει μόνον τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης της μητρικής εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εξαμηνιαία έκθεση της ΔΕΗ.

Σε άλλο σημείο δε, επισημαίνει τον τιμολογιακό κίνδυνο για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας ότι παρ’ όλο που τα τιμολόγια έχουν απελευθερωθεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2013, «η δυνατότητα και ελευθερία της μητρικής εταιρείας για διαμόρφωση του ανταγωνιστικού μέρους των τιμολογίων της, ώστε να είναι κοστοβαρή, επηρεάζεται από αριθμό παραγόντων, όπως η δυνατότητα των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν σε ενδεχομένως νέα αυξημένα τιμολόγια, πρωτοβουλίες εκ μέρους των Αρχών, αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κλπ., ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα».

Οι πρωτοβουλίες

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πάντως ανακοινώθηκαν δύο τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη από τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα που δεσμεύτηκε έναντι του ΣΕΒ και της ΕΒΙΚΕΝ για παράταση των υφιστάμενων βιομηχανικών τιμολογίων, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δημοσίως τοποθετηθεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν μπορεί να παρατείνει τα τιμολόγια. Επί του ζητήματος των βιομηχανικών τιμολογίων πάντως ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ και ευχήθηκε να καταλήξουν αισίως.

Η δεύτερη πρωτοβουλία από πλευράς Αρχών ήρθε προχθές από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου που όρισε η ΔΕΗ για τις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2019.

Κάλυψη Σταθάκη στον ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη

Πλήρη κάλυψη στον ΑΔΜΗΕ στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Κομισιόν και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έδωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των θαλασσίων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και της θαλάσσιας περιοχής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με τις εταιρείες EΛΠΕ, Τotal και ΕxxonMobil.

Είναι πάγια θέση της χώρας και δεν υπάρχει παραμικρή ανακολουθία, το έργο να προχωρήσει με βάση το MOU (μνημόνιο κατανόησης) που έχει υπογραφεί μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia και βάσει του οποίου έχει χρηματοδοτηθεί ως PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος).

«Eίμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας χωρίς να ανατρέπεται αυτή η βάση και εφόσον τηρούνται οι θεσμικές μέριμνες που ισχύουν για τα άλλα διασυνοριακά έργα διασυνδέσεων», τόνισε ο υπουργός και έφερε το παράδειγμα της διασύνδεσης με την Ιταλία, όπου την ευθύνη έχουν οι Διαχειριστές των δύο χωρών. Στην ουσία, δηλαδή, ο κ. Σταθάκης διαφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή και τεχνικού εμπειρογνώμονα που θα αποφασίζει για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό πλαίσιο που δεν προβλέπει κάποια αντίστοιχη διαδικασία.

Για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρείται ζεστό και ότι αναμένεται από την Κομισιόν η γραπτή έγκριση του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών κατά ένα μήνα, αφού όπως είπε, προφορικά έχει δοθεί. Θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν σύντομα και στο θέμα παράτασης της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον αγωγό Εast Med, τονίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται πάνω στο πλαίσιο συμφωνίας και στο τεχνικό κείμενο που θα λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή