Η υπόθεση της Folli Follie έπληξε την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς

Η υπόθεση της Folli Follie έπληξε την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση-φωτιά της Alvarez & Marsal, η οποία αποκάλυψε στοιχεία-σοκ για τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Folli Follie στην Ασία, αν και δεν ήταν έκπληξη  για την αγορά, φέρεται να απασχολεί τα ξένα funds τα οποία έχουν επενδύσει ή «παρακολουθούν» την Ελλάδα και τις ελληνικές εισηγμένες, όπως σημειώνουν πηγές στην «Κ». Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών έχουν προετοιμαστεί από καιρό, ήδη από το roadshow του Χ.Α. που διεξήχθη στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, να αντιμετωπίσουν τις όποιες ανησυχίες έχουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς από τις αρχές Μαΐου και από το ξέσπασμα της υπόθεσης της Folli Follie, μετά την έκθεση του αμερικανικού fund QCM, είναι σημαντικό και έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στην πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και στην απαξιωτική εικόνα των συναλλαγών το τελευταίο πεντάμηνο.

Οι επενδυτές πλέον απαιτούν πολύ υψηλή εταιρική διακυβέρνηση και ανάλυση και το ξεκαθαρίζουν σε όλες τις επαφές που έχουν με στελέχη των εισηγμένων. Το «σκάνδαλο» της Folli Follie, όπως το χαρακτηρίζει παράγοντας της αγοράς, «έχει οδηγήσει την επενδυτική κοινότητα να εισαγάγει ένα νέο κριτήριο με το οποίο κατατάσσει τις εταιρείες, πέραν του βαθμού ελκυστικότητας των οικονομικών μεγεθών. Αυτός δεν είναι άλλος από τον βαθμό αξιοπιστίας όσων δημοσιοποιούν και αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιρειών».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές στην «Κ», το «πόρισμα» της Alvarez & Marsal δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Οπως επισημαίνει εκπρόσωπος fund το οποίο συμμετείχε στις συναντήσεις με τις ελληνικές εισηγμένες στο roadshow της ΕΧΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, η υπόθεση της Folli Follie και η έκβασή της είχαν λίγο – πολύ αποτιμηθεί. Αν και στα ραντεβού με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών το θέμα της Folli Follie τέθηκε, ωστόσο δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας των funds, με τις σχετικές συζητήσεις να γίνονται σε ήρεμο κλίμα. Τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών καθησύχασαν τα funds για τα οικονομικά τους στοιχεία και για την αξιοπιστία των ελέγχων. «Τέθηκαν φυσικά ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τις ελεγκτικές εταιρείες σε εισηγμένες οι οποίες δεν έχουν προσλάβει κάποια από τις μεγάλες τέσσερις (Big 4)», σύμφωνα με πηγές. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο roadshow το «παρών» έδωσαν πολλά hedge funds αλλά και επενδυτικές τράπεζες όπως: Amber Capital, Blackrock, Wellington, Fidelity, BNP Paribas, HSBC, Lazard, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, HSBC, Lazard, Hermes, Ιnvesco, Pimco,T Rowe Price, Adelphi Capital, GladstoneCapital κ.ά.

Πάντως, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, η υπόθεση της Folli Follie αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν μεμονωμένο γεγονός. Αν και οι αναλυτές περίμεναν να υπάρξουν κάποιες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη στον απόηχο των αποκαλύψεων, κάτι τέτοιο δεν προέκυψε, με το Χ.Α να κλείνει ανοδικά. Αντίθετα, το ομόλογο της Folli Follie δέχθηκε ισχυρό «σφυροκόπημα». Συγκεκριμένα, ο τίτλος της Folli Follie Group σε ελβετικό φράγκο (FF Group Finance Luxembourg II), ο οποίος έχει κουπόνι 3,25% και λήξη τον Νοέμβριο του 2021, βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με την τιμή του να σημειώνει χθες ισχυρή βουτιά η οποία έφτασε το 48%. Συγκεκριμένα, από τα 15 σεντ του ευρώ, στα οποία άνοιξε η χθεσινή διαπραγμάτευση, βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά έως και τα 6,30 σεντ πριν ανακάμψει ελαφρώς στα 8 σεντ. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αρχές της εβδομάδας βρισκόταν στα 25 σεντ, ενώ τον Μάιο και πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του QCM, τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 100 σεντ. Πάντως, από τον περασμένο Ιούνιο ομολογιούχοι έχουν προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Latham & Watkins ως σύμβουλο προκειμένου να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή