Το Κονκλάβιο (28/09/18)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτηδευμένη αμεριμνησία

Δεν ξέρω αν είδατε τις φωτογραφίες από τον επιτηδευμένα αμέριμνο και ευχάριστο περίπατο του Αλέξη Τσίπρα στην Times Square, τις οποίες το πρωθυπουργικό επιτελείο έσπευσε να ποστάρει στο Instagram. Η αλήθεια είναι ότι η Times Square δεν είναι το ιδανικό μέρος για περίπατο αμεριμνησίας –εξαιτίας θορύβου και πολυκοσμίας–, εκτός αν έχουν καταλάβει το σώμα σου η Κάρι Μπράντσο (Sex and the city) και οι φίλες της. Αλλά φαντάζομαι ότι όλα αποκτούν άλλη διάσταση όταν οι αφίσες «Ανεπιθύμητος» (λανσαρίστηκαν στη ΔΕΘ ενόψει της εμφάνισης Τσίπρα στο Βελλίδειο) και παρόμοια φέιγ βολάν γεμίζουν τη Νέα Υόρκη. Για την ακρίβεια, περιοχές όπως η Αστόρια, το Κουίνς, το Λονγκ Αϊλαντ και όχι μόνο. Προφανώς όχι η Times Square.

«Frozen area»

Μιλώντας για ανεπιθύμητους, σημειώνω ότι έτσι χαρακτηρίζονται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στο ψήφισμα της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ. Και προτίθεντο να το δείξουν και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ελληνικό προξενείο το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που είχε προγραμματιστεί η παραδοσιακή δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της Ομογένειας. Η δεξίωση έγινε, αλλά μετακόμισε σε αίθουσα ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται στον δακτύλιο προστασίας των αμερικανικών αρχών γύρω από τον ΟΗΕ. Είναι «frozen area», δηλαδή απαγορεύεται να πετούν μύγες και κυρίως να κυκλοφορούν διαδηλωτές, ακόμη και σε μικρές ομάδες. Ποιος είπε ότι οι αμέριμνες δεξιώσεις εξασφαλίζονται αμέριμνα;

Μετρημένα αστεία

Ηρεμα και πολιτισμένα κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών. Ας πούμε, ακόμη και τα αστεία που έγιναν μέσα στη συνεδρίαση ήταν μετρημένα. Το ένα ήταν η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη στον Γ. Κουμουτσάκο που τον ρώτησε κάτι του τύπου «πώς και φοράς πλεκτή γραβάτα». Ο Κυριάκος απάντησε κάτι σαν «είχα δει ότι φορούσες κι εσύ και υιοθέτησα τις πλεκτές». Το άλλο ήταν όταν, ακούγοντας τον Μητσοτάκη να μιλάει για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, ο Κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον διπλανό του είπε «τ’ ακούς;». Θυμίζω ότι ο Χατζηδάκης περνάει ακόμα τη φάση του «χαζομπαμπά».

Τετελεσμένα Πρεσπών

Συζήτηση έγινε και για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, καθώς οδεύουμε σε όλο και ισχυρότερα τετελεσμένα. Για να το θέσω απλά και κατανοητά, είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να εμφανιστεί στο ΝΑΤΟ κατόπιν εορτής και να πει ότι καταργεί τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο. Και να θέλει να τη θεωρούν στοιχειωδώς σοβαρή. Ο νοών νοείτω.

Φύλλο συκής

Εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην Πειραιώς για τη συμφωνία των Πρεσπών και να μη μνημονευθεί ο Π. Καμμένος. Οπως το έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά το σκοπιανό δημοψήφισμα, «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμμένο, δεδομένου ότι δρομολογείται η συνταγματική αναθεώρηση». Πληροφορούμαι δε ότι εκείνη τη στιγμή ο Γ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ευτελίσει και πάλι τους θεσμούς με την απόσυρση της εμπιστοσύνης του Καμμένου. Οπως είπε, «δεν θα υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό προηγούμενο». Οχι ότι θα είναι το μόνο.

#metonManfred

Θυμίζω ότι χθες ο Κυριάκος ομολόγησε επισήμως αυτό που μάλλον οι περισσότεροι είχαν αντιληφθεί. Οτι στην κούρσα για τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ στηρίζει τον Μ. Βέμπερ. Θυμίζω ότι οι δυο τους συναντήθηκαν προ δεκαημέρου στο Σάλτσμπουργκ, όπου και έδωσαν τα χέρια. Η συνέχεια στο Ελσίνκι στις αρχές Νοεμβρίου, όπου και η τελική ψηφοφορία για το χρίσμα.

Τα πάνω κάτω

Στον «Εβδομο» –όχι ουρανό, αλλά στον πολυχώρο του Συντάγματος– συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του Ποταμιού για μια πρώτη συζήτηση ενόψει του συνεδρίου. Εκεί ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα – το «παρών» έδωσε και ο νεομεταγραφείς στη Σεβαστουπόλεως Θανάσης Χειμωνάς. Οταν ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στους συμμετέχοντες ότι το Ποτάμι θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική, έλαβε θερμό χειροκρότημα. Μου λένε ότι κάποια στελέχη σηκώθηκαν όρθια φωνάζοντας ότι μπορούν να φέρουν «και τα κάτω πάνω». Εχω την αίσθηση ότι το ζήτημα είναι να μη φέρνουν τις θέσεις του κόμματος… πέρα δώθε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή