Ρίχνει το γάντι στην Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον

Ρίχνει το γάντι στην Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εγκαταλείψει το σχέδιό της για το Brexit, γνωστό ως «σχέδιο Τσέκερς», κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο στρατόπεδο των Συντηρητικών τις παραμονές της ετήσιας συνδιάσκεψής τους. Με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία του Τσέκερς, στις 6 Ιουλίου, αφήνει τη Βρετανία «μισό μέσα και μισό έξω από την Ε.Ε.», σε κατάσταση «υποτέλειας» έναντι των Βρυξελλών.

Αντ’ αυτού, ο φιλόδοξος πολιτικός, ο οποίος θεωρείται από τα γραφεία στοιχημάτων ο πιθανότερος διάδοχος της Μέι στην πρωθυπουργία, προτείνει μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε., όπως αυτή που έχει ήδη συνάψει ο Καναδάς, αλλά σε πιο ενισχυμένη μορφή. Το σχέδιο του Τζόνσον έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη του Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ενός εκ των ισχυροτέρων υποστηρικτών του σκληρού Brexit στις γραμμές των Βρετανών Συντηρητικών. Ωστόσο η Τερέζα Μέι απορρίπτει, μέχρι στιγμής, αυτή την ιδέα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι της τη συζητούν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει «σκληρό σύνορο» E.E. – Βρετανίας στην Ιρλανδία, κάτι που απειλεί να οδηγήσει σε νέα ανάφλεξη του ιρλανδικού προβλήματος. Η ετήσια συνδιάσκεψη των Συντηρητικών αρχίζει αύριο στο Μπέρμιγχαμ.

Το θέμα του Brexit, που έχει διχάσει το κόμμα, αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο των αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη των προτάσεων Μέι από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που έγινε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι οξείες διαφωνίες στους Συντηρητικούς για τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια κόστισαν τη θέση τριών πρωθυπουργών: της Μάργκαρετ Θάτσερ, του Τζον Μέιτζορ και του Ντέιβιντ Κάμερον. Το ερώτημα που αιωρείται στην πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας είναι αν η Τερέζα Μέι θα γίνει η τέταρτη Συντηρητική πρωθυπουργός που θα έχει την ίδια τύχη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή