Την Τρίτη η τελευταία δόση της αναδρομικής επιστροφής κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ

Την Τρίτη η τελευταία δόση της αναδρομικής επιστροφής κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη, μαζί με την επικουρική σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου 2018 θα καταβληθεί σε 7.464 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ η τελευταία δόση των αναδρομικών από τις λανθασμένες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα θα καταβληθεί συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί  στην εφαρμοζόμενη, από τις 2 Μαΐου του 2018, ορθή παρακράτηση της εισφοράς για τα  αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία τους έχουν χορηγηθεί. Τα ποσά που θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εν λόγω συνταξιούχοι αφορούν την αναδρομική διόρθωση των κρατήσεων για 22 μήνες, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2018, καθώς από τον Μάιο του 2018 η κράτηση έχει διορθωθεί και επιβάλλεται στα νέα επανυπολογισμένα ποσά. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την υποχρέωση που είχε αναληφθεί για συγκεκριμένο ύψος κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και τον νόμο 3986 του 2011, ο οποίος προέβλεπε κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση 3% – 10% στις επικουρικές, ανάλογα με το ύψος της μεικτής σύνταξης. Με τον επανυπολογισμό των επικουρικών, οι παλαιές κρατήσεις δεν ανταποκρίνονταν στα νέα ποσά συντάξεων που προέκυψαν λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, πρόκειται για την τελευταία ομάδα συνταξιούχων από τους συνολικά 205.000 δικαιούχους αναδρομικών, οι οποίοι δεν εξοφλήθηκαν με την πληρωμή του περασμένου Αυγούστου και θα εξοφληθούν στις 2 Οκτωβρίου. Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν τώρα είναι νέοι συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στο σύστημα πληρωμών του ΕΤΕΑΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018 και οι οποίοι για καθαρά τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν ήταν δυνατό να εξοφληθούν στις 2 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι, κατά την πληρωμή της πλειονότητας των αναδρομικών δόθηκαν από το ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά συνολικού ύψους 49 εκατ. ευρώ, σε 196.897 δικαιούχους. Στη νέα πληρωμή της Τρίτης, συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ –ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΡΤ– αλλά και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όπως χημικοί, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Εμπορικής, Αγροτικής (ΕΛΕΜ) και Πίστεως ναυτιλιακοί πράκτορες, όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή συμβολαιογράφοι, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κ.ά.

Από αυτούς, σημαντικά ποσά δικαιούνται οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι Εμπορικής, Αγροτικής και Πίστεως, οι πρώην υπάλληλοι της ΔΕΗ, της ΕΡΤ και του ΟΤΕ, αλλά και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρώην ΟΑΕΕ. Και αυτό, γιατί το ύψος του δικαιούμενου ποσού ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016.

Συνολικά, δικαιούχοι αναδρομικών εντοπίστηκαν να είναι περί το 16% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή