Νέα παράταση στη διαδικασία πώλησης της Forthnet

Νέα παράταση στη διαδικασία πώλησης της Forthnet

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία προθεσμία χάθηκε στη διαδικασία πώλησης της Forthnet. O προγραμματισμός που είχε γίνει και ο οποίος προέβλεπε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι χθες Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου δεν επιτεύχθηκε και πλέον έλαβε παράταση δύο εβδομάδων. Τώρα, η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών για την απόκτηση του 32,4% των μετοχών Forthnet, κυριότητας των δανειστριών τραπεζών, είναι η Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα σηματοδοτήσει το τέλος της ατέρμονης διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το 2011, όταν η Wind για πρώτη φορά πλησίασε τη Forthnet για εξαγορά. Στη συνέχεια, υπήρξαν αλλεπάλληλες κρούσεις εξαγοράς, χωρίς όμως θετική κατάληξη.

Η 12η Οκτωβρίου 2018, επίσης, θα είναι το τέλος της επίσημης διαδικασίας πώλησης του 32,4% των μετοχών Forthnet που απέκτησαν οι συστημικές τράπεζες, η οποία ξεκίνησε πριν από 11 μήνες από τη Nomura. Η διαδικασία αυτή λάμβανε συνεχώς παρατάσεις, τη μία πίσω από την άλλη, αλλά πλέον λέγεται ότι φθάνει στο τέλος της. Οι τράπεζες έχουν «κουραστεί» με την υπόθεση, ενώ επιπλέον συνειδητοποιούν ότι η επιχείρηση, μέρα με τη μέρα, χάνει σε αξία. Η Forthnet υποχωρεί σε αξία γιατί χάνει μερίδιο αγοράς, ενώ επιπλέον φυλλορροεί και στο περιεχόμενο, όπως συνέβη με τις ποδοσφαιρικές ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, που μεταφέρθηκαν στην ΕΡΤ. Η κίνηση αυτή μπορεί να μείωσε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, ταυτόχρονα όμως στέρησε την ίδια από ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο.

Ο δεύτερος παράγοντας που συνηγορεί για το κλείσιμο της διαδικασίας είναι ότι ολοκληρώθηκε ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της επιχείρησης. Οσο και αν ακούγεται περίεργο, μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν πραγματοποιήσει τον νομικό και οικονομικό έλεγχο (due dilligence) της Forthnet. H διοίκηση της τελευταίας επί μήνες δεν τους διέθετε το σύνολο των συμβάσεών της, επικαλούμενη ζητήματα ανταγωνισμού. Τώρα, όμως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διοίκηση παρουσίασε το σύνολο των δεδομένων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και πλέον οι δύο ενδιαφερόμενοι, Wind – Vodafone και Antenna, διαθέτουν πλήρη εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Η αλλαγή πλεύσης της διοίκησης της Forthnet υπαγορεύθηκε κυρίως από το γεγονός ότι η κατάσταση φθάνει στα όριά της. Ηδη η Alpha Bank διέγραψε την αξία της συμμετοχής στην εταιρεία, ενώ το ίδιο φημολογείται ότι έπραξε και η ΕΤΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται.

Πάντως, το γεγονός ότι τη μεθεπόμενη Παρασκευή θα υπάρξει υποβολή προσφορών δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα έχουμε και συμφωνία πώλησης. Η έκβαση των προσφορών εξαρτάται και από το περιεχόμενό τους που θα αξιολογηθεί από τις πωλήτριες τράπεζες. Σημειώνεται ότι πλέον οι ενδιαφερόμενοι ζητούν, εκτός από «κούρεμα» των δανείων, και «κούρεμα» των λοιπών υποχρεώσεων της επιχείρησης. Η εταιρεία έχει συνολικές υποχρεώσεις 600 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% είναι οφειλές σε τράπεζες και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή