Στον τόπο του εγκλήματος οι γονείς του Μπακάρι

Στον τόπο του εγκλήματος οι γονείς του Μπακάρι

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ιδέα την είχε η Τζιλ Χέντερσον, η μητέρα του Μπακάρι, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα για την δίκη της δολοφονίας του γιου της. «Θέλαμε να ξαναζήσουμε την τελευταία ημέρα του, να πάμε στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή» λέει στην «Κ». Όταν το πρωτοάκουσαν οι δυο φίλοι του Μπακάρι που ήταν μαζί του σε εκείνο το τελευταίο  ταξίδι, ζορίστηκαν. Ήξεραν πως θα ήταν δύσκολο για όλους, αλλά δεν δίστασαν στιγμή: «Όποτε θέλετε» της είπαν.

Έτσι, την Δευτέρα μπήκαν στο καράβι για την Ζάκυνθο. Tραγική σύμπτωση, πως την ίδια διαδρομή έκανε εκείνο το πρωί και η μητέρα ενός από τους κατηγορουμένους. Όταν έφτασαν στο νησί πήγαν σε μια εκκλησία που είχε επισκεφτεί και ο Μπακάρι.  Άναψαν όλοι ένα κερί και προσευχήθηκαν. Στην συνέχεια πήγαν στο Αστυνομικό τμήμα και εκεί ο διοικητής τους μίλησε για την έρευνα που είχαν κάνει τις πρώτες ημέρες: «Εμείς κάναμε τα πάντα για να συλληφθούν αυτοί που τον σκότωσαν, τώρα είναι η σειρά του δικαστηρίου να αποδώσει ευθύνες και ποινές», τους είπε. «Θέλετε να σας πάω στο σημείο που έγινε η δολοφονία;» τους ρώτησε και με την συνοδεία του περιπολικού ξεκίνησαν την διαδρομή για τον Λαγανά.

Στον τόπο του εγκλήματος οι γονείς του Μπακάρι-1

Εκεί, ο Κάρτερ, ο φίλος του Μπακάρι, που ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ, πήγε κοντά τους και μουδιασμένος άρχισε να αφηγείται για μια ακόμη φορά το τι είχε συμβεί. Δεν του ήταν εύκολο – και εκείνος είχε κινδυνέψει εκείνο το βράδυ, εκεί έχασε τον καλύτερο του φίλο και δεν πίστευε πως θα ξαναβρισκόταν ποτέ στην ζωή του στο ίδιο σημείο. Όπως κατέθεσε μερικές ημέρες αργότερα στο δικαστήριο, τα τρία αγόρια  της παρέας καθόντουσαν σε ένα τραπέζι όταν κάποιοι Σέρβοι τους πλησίασαν επιθετικά φωνάζοντας αγριεμένα στην γλώσσα τους. «Εκείνη την ώρα καθόμουν με τον τρίτο της παρέας, ο Μπακάρι καθόταν από την άλλη πλευρά. Θεωρήσαμε πως είχε γίνει κάποια παρεξήγηση, πως τους είχαμε πάρει το τραπέζι», κατέθεσε την Πέμπτη. Ο Κάρτερ ήταν ήδη 3 εβδομάδες στο νησί, φιλοξενούμενος του 4ου της παρέας, του Ντάνιελ που είχε καταγωγή από την Ζάκυνθο.

Εκείνος τους είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση στον Λαγανά, «Δεν μπαίνεις ποτέ σε διαφωνία με κάποιον γιατί ξαφνικά θα δεις ένα πλήθος να έρχεται κατά πάνω σου», τους είχε πει. Οπότε εκείνο το βράδυ ο Κάρτερ ακολούθησε την συμβουλή του Ελληνοαμερικανού φίλου του: «Τους είπαμε αμέσως συγνώμη, πως θα φεύγαμε» και τότε, είδε με την άκρη του ματιού του τον Μπακάρι να μαλώνει με έναν άλλο Σέρβο. Από εκείνη την στιγμή όλα έγιναν πολύ γρήγορα, ο καυγάς φούντωσε και όταν ο Κάρτερ προσπάθησε να τον βοηθήσει δεν μπορούσε καν να πλησιάσει. Καρέκλες και σκαμπό εκσφενδονίζονταν στον αέρα, ο φίλος του προσπαθούσε να ξεφύγει.

Στον τόπο του εγκλήματος οι γονείς του Μπακάρι-2

Αυτό όμως που αποκάλυψε ο Κάρτερ στο δικαστήριο είναι πως όταν τελικά βγήκε από το μαγαζί βρήκε τον Μπακάρι ήρεμο, να κάθεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. «Πήγα και του μίλησα, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί. Και τότε κάποιος που μας συστήθηκε ως ιδιοκτήτης του μαγαζιού ήρθε και σχετικά ήρεμος μας ζήτησε εξηγήσεις. Του είπα πως δεν είχα ιδέα τι είχε συμβεί». Τότε ξαναήρθαν οι Σέρβοι αγριεμένοι. Εκείνος ενστικτωδώς απομακρύνθηκε και όταν του πέταξαν ένα μπουκάλι στην πλάτη, τρομοκρατήθηκε και άρχισε να τρέχει για ώρα μέχρι να σιγουρευτεί πως τους είχε ξεφύγει. Όταν συνειδητοποίησε πως οι δυο φίλοι του δεν τον είχαν ακολουθήσει ξεκίνησε να περπατάει προς το μπαρ. Δεν ένιωθε όμως ασφαλής και προτίμησε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο ελπίζοντας πως και εκείνοι θα είχαν κάνει το ίδιο. Ο Μπακάρι όμως δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει. Ήταν ήδη νεκρός.

Την Δευτέρα, οι γονείς του Μπακάρι έκατσαν πολλή ώρα στο σημείο της δολοφονίας. Ο αστυνόμος που τους συνόδευε τους εξήγησε και εκείνος λεπτό προς λεπτό το τι είχε συμβεί. «Με πόνεσε η καρδιά μου όταν είδα την απόσταση που είχε διανύσει προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούσαν. Πως προσπάθησε να σωθεί και δεν τα κατάφερε» λέει στην Κ. η μητέρα του. Στην συνέχεια, πήγαν στο νοσοκομείο και έκατσαν και εκεί για ώρα σιωπηλοί.

Οι Χέντερσονς, όμως δεν θέλησαν αυτή να είναι η μοναδική τους ανάμνηση από την Ζάκυνθο. Ζήτησαν από τον Ντάνιελ να τους πάει στο σημείο που είχε βγάλει τις όμορφες φωτογραφίες με τον Μπακάρι και εκεί, πόζαραν μαζί του, χαμογελώντας. «Η Ζάκυνθος είναι ένα πανέμορφο μέρος και καταλαβαίνουμε γιατί του Μπακάρι του άρεσε τόσο πολύ. Είναι όμως τρομερό πως μια τέτοια τραγωδία συνέβη σε ένα τόσο όμορφο μέρος» είπαν οι γονείς τους.  Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή