Ιταλία: Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα ετοιμάζουν δέσμη φιλολαϊκών μέτρων

Ιταλία: Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα ετοιμάζουν δέσμη φιλολαϊκών μέτρων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό: Πρώτη φορά το κράτος τάσσεται με το μέρος των πολιτών», δήλωσε ο 32χρονος Λουίτζι ντι Μάιο χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε με θέμα τον προϋπολογισμό. Από το παλάτσο Κίτζι, όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Ντι Μάιο, ένας από τους δύο αντιπροέδρους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία και επικεφαλής του αριστερού Κινήματος των 5 Αστέρων, μίλησε για «ιστορική ημέρα». «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με τους στόχους που πετύχαμε», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας.

Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να ορίζεται στο 2,4% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2021, οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι υπολογίζουν ότι θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εφαρμόσει ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα στα 780 ευρώ για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του ιταλικού πληθυσμού. Η Λέγκα έχει υποσχεθεί την επιβολή χαμηλότερου ενιαίου συντελεστή στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά. Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση του κ. Σαλβίνι να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού κορύφωσε την αβεβαιότητα για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Φήμες ήθελαν τον μετριοπαθή υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία να απειλεί ότι θα παραιτηθεί αν υπήρχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 2%. Παρότι αυτά τα σενάρια διαψεύσθηκαν, πηγές του ιταλικού Τύπου αποκάλυψαν πως, τελικά, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Τρία να μην παραιτηθεί.

Οι διαξιφισμοί των κομμάτων της ιταλικής κυβέρνησης για τον πληθωρισμό παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από το εξωτερικό, λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας και του ύψους του δημόσιου χρέους της. Μόνον ο στόχος του Κινήματος των 5 Αστέρων για ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα θα κοστίσει στον προϋπολογισμό έως και 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας. «Οι Ιταλοί μάς ψήφισαν για να βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, να συνταξιοδοτηθούν στη σωστή ηλικία και να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους», είχε δηλώσει ο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους τον Ιούλιο. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να κοστίσει έως και 125 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων οικονομικών αναλυτών που αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μέχρι σήμερα, η Ρώμη έχει καταργήσει την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ, στερώντας έσοδα της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, που αντανακλούν στο 0,7% του ΑΕΠ. Η Λέγκα έχει ήδη καταφέρει να προχωρήσει στην πρώτη φάση για τη μείωση της φορολογίας, εφαρμόζοντας συντελεστή 15% στα εισοδήματα ενός εκατομμυρίου Ιταλών. Δεσμεύσεις έχουν, επίσης, αναληφθεί για αύξηση των κονδυλίων για τα σχολεία, αναβάθμιση των οδικών δικτύων και τους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή