Πιέσεις στα ομόλογα, μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

Πιέσεις στα ομόλογα, μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της ιταλικής πολιτικής κρίσης παρασύρθηκαν για ακόμη μια φορά τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι τριγμοί έγιναν αισθητοί και στο ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,3% και κοντά στα χαμηλά έτους, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα από τον Μάιο, η ελληνική αγορά είναι πολύ στενά «συνδεδεμένη» με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και εξαιρετικά ευαίσθητη στα εξωτερικά σοκ. Αν και έχουν περάσει σαράντα ημέρες από την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, οι αγορές συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως μία χώρα ευάλωτη και αδύναμη να αυτονομηθεί από τους εξωτερικούς κραδασμούς, αντίθετα με τις χώρες που βρέθηκαν επίσης σε προγράμματα. Οι… «σεισμικές» δονήσεις από την εκτόξευση των αποδόσεων των ιταλικών 10ετών ομολόγων χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014 και στο 3,191% με άνοδο της τάξης του 10%, έφτασαν μόνο μέχρι την… Ελλάδα. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο κατά 3,5% και στο 4,201%, με το spread να φτάνει τις 375 μ.β., στα 5ετή ομόλογα η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,291% με άνοδο 4,4%, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκε και το 7ετές με απόδοση 3,85% από 3,65% την προηγούμενη μέρα.

Την ίδια στιγμή, τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά και στις 141 μ.β., ενώ αυτά των ισπανικών ενισχύθηκαν οριακά στις 105 μ.β. Τα ιρλανδικά ομόλογα μάλιστα πραγματοποίησαν ράλι της τάξης του 4%. Και όσο για την Κύπρο, μετά την αναβάθμισή της σε «επενδυτική βαθμίδα» και την επιτυχή έκδοση 10ετούς ομολόγου, απολαμβάνει πλέον τα προνόμια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές στην «Κ», οι εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν μεγαλύτερη «απειλή» για τα ελληνικά ομόλογα παρά οι πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία, υποδηλώνοντας και πάλι πως η ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων είναι οτιδήποτε άλλο παρά βέβαιη.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπίμως «παίζει με τη φωτιά», σημειώνει στην «Κ» ο Ολιβερ Αντλερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Suisse. Θέλει να αποδείξει στους ψηφοφόρους της ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους κανόνες της Ε.Ε. Εάν το πάνε πολύ μακριά, φυσικά θα τιμωρηθούν αρκετά σοβαρά από τις αγορές. Το ότι η Ελλάδα επηρεάζεται από τον ιταλικό «ιό» είναι κατανοητό, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα παρά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Μάθιου Κερνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, το γεγονός ότι η τελική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας προβλέπει πως οι δαπάνες θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις για το 2019, δείχνει ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δεν έχει την εξουσία και την επιρροή που πίστευαν οι αγορές, με τις λαϊκιστικές δυνάμεις να βάζουν τη χώρα σε μία πολιτική μάχη με την Κομισιόν. Ο κ. Κερνς επισημαίνει πως το sell-off στα ιταλικά ομόλογα θα συνεχιστεί οδηγώντας σε υποβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, παρασύροντας σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η ανησυχία είναι ότι καθώς οι λαϊκιστές γυρίζουν την πλάτη στην αγορά, η οικονομία της Ιταλίας μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, προκαλώντας έτσι ανανεωμένες εντάσεις στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκεται στην καρδιά της περιφέρειας και θέτει σημαντικές προκλήσεις στο status quo, οδηγεί τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα, η οποία έχει αποδειχθεί μία εξαιρετικά ευάλωτη αγορά. Για ακόμη μια φορά αυτό δείχνει ότι μια ομαλή, βραχυπρόθεσμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων είναι οτιδήποτε άλλο παρά βέβαιη, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή