Δύο παίκτες εφηύραν ένα νέο στατιστικό

Δύο παίκτες εφηύραν ένα νέο στατιστικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι αθλητές που θεωρούν ότι υποτιμώνται μπορεί να γκρινιάξουν, να αποφεύγουν τα μέσα ενημέρωσης ή να παραληρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή να εφεύρουν μια νέα στατιστική που να αποδεικνύει την αξία τους.

Αυτό έκαναν δύο ποδοσφαιριστές, αμυντικοί χαφ και οι δύο, και τώρα η επινόησή τους είναι στο στόμα όλων των στατιστικολόγων του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το «πακετάρισμα»!

Οι Στέφαν Ράιναρτζ και Γενς Χέγκελερ έπαιζαν ως αμυντικά χαφ στην Μπουντεσλίγκα το 2015, όταν δημιούργησαν ένα διαφορετικό στατιστικό από τα γκολ, τις ασίστ κ.λπ. που ευνοούν την ανάδειξη του έργου των επιθετικογενών παικτών. Ωστόσο, και οι αμυντικοί χαφ ξεκινούν συχνά επιθετικές κινήσεις, ακόμη κι αν αυτές δεν καταγράφονταν στατιστικώς.

Οι Ράιναρτζ και Χέγκελερ σκέφθηκαν ότι η καλύτερή τους κίνηση στο χορτάρι είναι όταν περνούν αντίπαλους αμυντικούς. Αυτό είναι, λοιπόν, που υπολογίζει το «πακετάρισμα». «Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ένα στατιστικό που δείχνει ότι ο παίκτης που περνά αντίπαλο είναι πιο πολύτιμος από εκείνον που κάνει ένα σουτ και αστοχεί», λέει ο Λούκας Κέπλερ, εκτελεστικός διευθυντής της Ιμπεκτ, της εταιρείας που πλέον αναλύει αυτό το στατιστικό.

Η μεθοδολογία είναι απλή: Κάθε παίκτης κερδίζει έναν βαθμό για κάθε κίνηση (σέντρα, ντρίμπλα ή μακρινή πάσα) που οδηγεί την μπάλα πέρα από παίκτες των αντιπάλων. Αν η μπάλα περάσει τρεις, ο παίκτης που πάσαρε παίρνει τρεις πόντους, ενώ έναν παίρνει κι εκείνος που την υποδέχεται σωστά.

Ποιος λοιπόν είναι κορυφαίος στο «πακετάρισμα»; Ως τώρα φέτος πρώτος στην Ευρώπη είναι ο Τόνι Κρόος της Ρεάλ Μαδρίτης, που περνά 79 αντιπάλους ανά αγώνα κατά μέσον όρο και κάποιες φορές φτάνει και τους 100. Μια ομάδα έχει μέσον όρο 306 βαθμών. Ειδικά στο πέρασμα αμυντικών –που έχουν περισσότερη σημασία αφού είναι οι τελευταίοι αντίπαλοι– πρώτος είναι ο Λιονέλ Μέσι, με μέσον όρο 18 αμυντικών ανά αγώνα.

Και γιατί… «πακετάρισμα»; Ο κ. Κέπλερ εξηγεί: «Το “πέρασμα αμυντικών” ακούγεται βαρετό. Αυτούς, όμως, που περνάς τους έχεις “πακετάρει” να φύγουν από το παιχνίδι, κι αυτό ακούγεται καλύτερα!».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή