Κλήσεις υπόπτων για τη Μάνδρα

Κλήσεις υπόπτων για τη Μάνδρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πολύμηνες έρευνες και ενώ η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, στις 15 Νοεμβρίου 2017, άφησε πίσω της νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, η Εισαγγελία της Αθήνας ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο διερεύνησης της υπόθεσης, καλώντας ως υπόπτους για εξηγήσεις την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και άλλα δέκα άτομα που κρίνονται υπεύθυνα για τις συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που επόπτευσε των πολύμηνων ερευνών για τα τραγικά γεγονότα της Μάνδρας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 23 συμπολίτες μας και εκατοντάδες περιουσίες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, καλεί σε εξηγήσεις την περιφερειάρχη Αττικής και άλλους δέκα αρμόδιους της Περιφέρειας για τα αντιπλημμυρικά, που δεν έγιναν στην ώρα τους, όπως τον αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα τα έργα, τη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, υπαλλήλους του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας Αιγάλεω.

Οι εξηγήσεις ανωμοτί (χωρίς όρκο), όπως λέγονται νομικά, θα ληφθούν σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, ο φάκελος της δικογραφίας στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία της Αθήνας, για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις και για να ξεκινήσουν οι ανακρίσεις.

Να σημειωθεί ότι, για τα αίτια και τους υπευθύνους της μεγάλης πλημμύρας στη Μάνδρα, έρευνα είχε διενεργήσει και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, το δε πόρισμά της είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και είχε ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ομως η κ. Παπασπύρου στο πολυσέλιδο πόρισμά της δεν διαπίστωνε ευθύνες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, σε αντίθεση με την εισαγγελέα που έκανε την έρευνα, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας εκτίμησε ότι η περιφερειάρχης Αττικής πρέπει να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη όπως και άλλα δέκα άτομα, ενώ τα αδικήματα τα οποία διερευνώνται είναι ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας και παραβάσεις οικοδομικών κανόνων.

Οι εξηγήσεις των υπόπτων θα δοθούν τις προσεχείς ημέρες είτε αυτοπροσώπως είτε γραπτώς και εκτιμάται ότι σε εύλογο χρόνο, περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα ασκηθούν οι ποινικές διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές για να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία για απόδοση ευθυνών για τα θύματα της καταστροφικής πλημμύρας που περιμένουν δικαίωση, ενώ παράλληλα θα εγερθούν και αστικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου για τις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων να λάβουν προληπτικά μέτρα με τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή