Η αύξηση των ενοικίων ενισχύει τα μεγέθη των ΑΕΕΑΠ

Η αύξηση των ενοικίων ενισχύει τα μεγέθη των ΑΕΕΑΠ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητά υψηλότερα εμφανίζονται τα φετινά έσοδα και λειτουργικά κέρδη των εταιρειών του κλάδου των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ως αποτέλεσμα τόσο της ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων τους με νέες προσθήκες όσο και λόγω της αυξημένης αξίας των ακινήτων τους. Χθες, η Trastor, η οποία ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Varde Partners, ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών εσόδων του πρώτου εξαμήνου κατά 33% σε 2,57 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα των μισθωμάτων από νέα ακίνητα που αποκτήθηκαν, όσο και από την περαιτέρω ενοικίαση κενών χώρων.

Η εισηγμένη εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα φέτος, στοχεύοντας στον διπλασιασμό των επενδύσεων σε 40 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ηδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν αποκτηθεί νέα ακίνητα αξίας 16,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αξία του χαρτοφυλακίου ν’ ανέρχεται πλέον σε 96,3 εκατ. ευρώ, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Συνολικά, η Trastor διαθέτει σήμερα 37 ακίνητα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει για την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου 24 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις νέες κινήσεις στην αγορά ακινήτων. Πάντως, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 306,5 χιλιάδων ευρώ, έναντι ζημίας 1,1 χιλιάδων ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Μία ακόμα ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά, κατέγραψε επίσης βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από τα ενοίκια κατά 23,8% σε 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,74 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, απόρροια των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι μόνο κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εισηγμένη απέκτησε επτά νέα ακίνητα αντί 12 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2017 είχαν προστεθεί 10 νέα ακίνητα αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 109,1% σε 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 585,5% σε 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 716.000 ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην καταγραφή λογιστικών κερδών από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία, καθώς φέτος αυτά ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 517.000 ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 94 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από 37 ακίνητα –κυρίως καταστήματα και γραφεία– επιφάνειας 45.041 τ.μ, έναντι 26 ακινήτων 35.794 τ.μ., που διέθετε στο τέλος του περυσινού εξαμήνου.

Εν τω μεταξύ, αυξημένα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) κατόρθωσε να εμφανίσει και η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Pasal Development, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας. Η εισηγμένη κατέγραψε έσοδα 1,62 εκατ. ευρώ, έναντι 1,55 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, με την αξία των ακινήτων της να διαμορφώνεται σε 82,2 εκατ. ευρώ. Αισθητά χαμηλότερες σε 1,5 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ ήταν και οι ζημίες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή