Τετραμερής για το Συριακό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία και Τουρκία συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους μηχανισμούς συνεργασίας που είχαν «παγώσει» λόγω της κρίσης στις διμερείς τους σχέσεις την τελευταία διετία. Αυτό ανακοίνωσαν οι Αγκελα Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο, κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία.

Οπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνησή του θα προωθήσει «το ταχύτερο δυνατόν» τις διαδικασίες για την εκπλήρωση των έξι κριτηρίων που απομένουν για την κατάργηση της βίζας, αναφορικά με τους υπηκόους της Τουρκίας που ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση και την αστάθεια της λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία, βασικό οικονομικό εταίρο της χώρας του. Στην τριήμερη επίσκεψή του, που ολοκληρώνεται σήμερα, επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγάλες γερμανικές επενδύσεις, ώστε να τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η δυνητική επένδυση, ύψους 35 δισ. ευρώ, της εταιρείας Siemens για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών που θα προορίζονται για αμαξοστοιχίες μεγάλης ταχύτητας.

Η σημαντικότερη είδηση που βγήκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου προήλθε από την Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφωνεί να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο τετραμερής σύνοδος κορυφής για το Συριακό με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, κάτι που διακαώς επιθυμούσε ο προσκεκλημένος της. Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιντλίμπ, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η πολιτική επίλυση της κρίσης μακρινή.

Περί έκδοσης

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο τουρκικό αίτημα να εκδοθούν από την Τουρκία τα μέλη των «τρομοκρατικών οργανώσεων», δηλαδή του κουρδικού ΡΚΚ και του ισλαμικού δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Απαντώντας, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ και συνεργάζεται με την Τουρκία για την αντιμετώπισή του, αλλά κράτησε επιφυλάξεις για το δίκτυο Γκιουλέν, δηλώνοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερες αποδείξεις από την Αγκυρα ώστε να καταλήξει το Βερολίνο σε αποφάσεις. Αλυτο παραμένει και το θέμα των πέντε Γερμανών που συνεχίζουν να κρατούνται με κατηγορίες περί διαπλοκής τους με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή