Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ

Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν ξεχνιούνται. Προσωπικότητα λαμπερή και πνευματικά ανήσυχη, η Μαριλένα Λασκαρίδη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το καλοκαίρι του 2015, δεν «ζει» μόνο στις αναμνήσεις των δικών της ανθρώπων – του συζύγου της, Πάνου Λασκαρίδη, των τεσσάρων παιδιών τους, των εγγονών της, των φίλων και των συνεργατών της. Πλέον θα μνημονεύεται και από τους φοιτητές που θα περνούν από τα έδρανα του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, όπου μόλις εγκαινιάστηκε η Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών που φέρει το όνομά της. Την αναλαμβάνει η δρ Μαρία Μπολέτση.

Η συγκεκριμένη Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών παρέμενε ανενεργή επί χρόνια και… φλέρταρε επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να καταργηθεί. Ομως, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη εξασφάλισε μια νέα «ζωή» και το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, που ιδρύθηκε το 1632 και είναι το μεγαλύτερο της Ολλανδίας, με περισσότερους από 30.000 φοιτητές, είχε γιορτή την περασμένη βροχερή Παρασκευή.

Στην τελετή των εγκαινίων τα χαμόγελα περίσσευαν από την κομψή πρύτανη, Κάρεν Μάεξ, τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φρεντ Βίερμαν, τον ομότιμο καθηγητή Αρνολντ βαν Χέμερτ, επί πολλά έτη κάτοχο της συγκεκριμένης έδρας και ένθερμο φιλέλληνα (μιλάει άπταιστα τη γλώσσα μας), και τους υπόλοιπους Ολλανδούς πανεπιστημιακούς. Και, φυσικά, από την ελληνική αντιπροσωπεία: τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, την δρα Τατιάνα Μαρκάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. της Ολλανδικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, τον πρέσβη της Κύπρου Ελπιδοφόρο Οικονόμου, τη Μάρθα Τριανταφύλλου, μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα, τον ομότιμο καθηγητή Φυσικής του ΕΚΠΑ Λεωνίδα Ρεσβάνη και τον Κωνσταντίνο Αραβώση, καθηγητή του ΕΜΠ (αμφότεροι είναι μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη).

Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ-1

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ κατάμεστη για τα εγκαίνια της Εδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη».

«Η ελληνική γλώσσα και παιδεία, μέσα από αδιάλειπτη πορεία δεκάδων αιώνων, είναι θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία Δημήτρης Χρονόπουλος.

Από την πλευρά της, η Μαρία Μπολέτση στην εναρκτήρια ομιλία της σε μια κατάμεστη αίθουσα δήλωσε τυχερή που εργάζεται «σε ένα πανεπιστήμιο-θεματοφύλακα του πλουραλισμού γλωσσών και πολιτισμών» και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Ο Αδαμάντιος Κοραής έζησε στο Αμστερνταμ από το 1771 μέχρι το 1777· το πολύτιμο αρχείο του φυλάσσεται στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Και η πρώτη έκδοση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά στην Ολλανδία, το 1934, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

To βράδυ, στο δείπνο που η ίδια παρέθεσε, και πάλι ωσεί παρούσα ήταν η Μαριλένα Λασκαρίδη. «Δεν είχα την τύχη να τη γνωρίσω. Γνωρίζω όμως τον αντίκτυπο της δουλειάς και της προσφοράς της», μας είπε η Μαρία Μπολέτση. Ενώ η Τατιάνα Μαρκάκη μας προέτρεψε να υψώσουμε τα ποτήρια μας στην υγεία «μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία αναλαμβάνει την έδρα που έχει το όνομα μιας άλλης σπουδαίας και δυναμικής γυναίκας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή