Συμβολισμοί με μήνυμα στα «γενέθλια» της Ν.Δ.

Συμβολισμοί με μήνυμα στα «γενέθλια» της Ν.Δ.

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες με μεγάλο κοντράστ, πολλώ δε μάλλον όταν εκπέμπουν ισχυρούς συμβολισμούς, συνήθως περνούν ευθέως το μήνυμα. Τέτοιες θα προκύψουν πολλές την ερχόμενη Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη, όπου η Ν.Δ. θα γιορτάσει την επέτειο των 44 χρόνων από την ίδρυσή της. Θα είναι η φωτογραφία μιας άλλης Ν.Δ. που οδεύει προς τις εκλογές, με σεβασμό στην ιστορία της, αλλά εμφανώς αλλαγμένη και ανανεωμένη, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ουσία. Σε συνέχεια μάλιστα της εμφάνισής του στο Βελλίδειο –όπου υπενθυμίζεται ότι ο λογότυπος της Ν.Δ. δεν υπήρχε πλάι στο σύνθημα «Μπορούμε» και όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε σαφή ανοίγματα σε άλλους χώρους–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να δείξει και εμπράκτως το άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείονται κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα, αν και δεν είναι σαφές αν αυτές θα αφορούν και πρόσωπα-έκπληξη. Πάντως, στη μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση της Ν.Δ. έχουν προσκληθεί όλες οι γενιές και οι τάσεις του κόμματος – πρώην και επόμενες. Δίπλα στους παλιούς θα εμφανιστούν οι νεότεροι – όπως η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ. Επίσημη πρώτη θα κάνουν ακόμη 140 μέλη του μητρώου στελεχών, του εγχειρήματος της δεξαμενής στελεχών εκτός κομματικού σωλήνα που εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιοι απ’ αυτούς θα είναι μάλιστα και υποψήφιοι βουλευτές, κατ’ επιλογήν του ίδιου του κ. Μητσοτάκη

Η λίστα των προσκεκλημένων είναι ενδεικτική και των προθέσεων αλλά και των μηνυμάτων που επιδιώκει να εκπέμψει, μέσω μιας εκδήλωσης 700 και άνω προσκεκλημένων, η νεοδημοκρατικής ηγεσία: στο Μπενάκη θα δώσουν το «παρών», ως είθισται, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος. Αλλά δεν θα είναι οι μόνοι. Πλάι σε αυτούς θα βρίσκονται όλοι οι πρώην γραμματείς της Πολιτικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Λευτέρη Ζαγορίτη, αλλά και του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Ακόμη, η Γραμματεία των πρώην βουλευτών, αλλά και στελέχη του «Συνδέσμου ’74», του θινκ τανκ που ιδρύθηκε το 2000 και στο οποίο μετέχουν στελέχη που έχουν υπηρετήσει τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό από θέσεις ευθύνης στο παρελθόν. Ανάμεσά τους ο Αντώνης Σγαρδέλης και ο Διονύσης Μπεχράκης, στενοί συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Παρούσα θα είναι και σύσσωμη η σημερινή Πολιτική Επιτροπή, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Καθίσταται σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να σηματοδοτήσει με τη μεγάλη αυτή εκδήλωση το πριν, το τώρα και το μετά της παράταξης στη λογική της συνέχειας. Αλλά και να ενώσει το παλιό με το νέο, απευθύνοντας μήνυμα συσπείρωσης και πανστρατιάς στον δρόμο προς τις εκλογές. Και, βέβαια, εμφανίζοντας τα στελέχη του μητρώου στελεχών στην πλέον επίσημη κομματική εκδήλωση, να δείξει ότι η διεύρυνση γίνεται πράξη τόσο σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού όσο και σε επίπεδο λίστας, και ότι όσο ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει, τόσο συχνότερα θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις νέα πρόσωπα που έχει επιλέξει να συμπεριλάβει στις λίστες ή να αξιοποιήσει με άλλους τρόπους.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, έχει δείξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον δρόμο της αποστρατείας σε παλαιότερα στελέχη, ενώ είναι πεποίθησή του ότι τα κόμματα πρέπει να ανανεώνονται και να προσθέτουν δυνάμεις στις δικές τους, με πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και –γιατί όχι;–, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί δημοσίως, και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Η επιλογή της κοινής εμφάνισης παλαιών και νέων, και μάλιστα σε μια επετειακή εκδήλωση που προκαλεί συνειρμούς που φθάνουν πίσω στην ίδρυση της Ν.Δ., προφανώς δεν είναι τυχαία. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι τα ανοίγματα και ο νεωτερισμοί που προωθεί δεν εισπράττονται ευχάριστα από παλαιά στελέχη, γι’ αυτό και θεωρεί ακόμη ένα στοίχημά του την αρμονική συνύπαρξη παλαιών και νέων, εγχείρημα που κινείται πάνω σε λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες. Ο ίδιος έχει πει ότι «σέβεται και τιμά» τα παλαιά στελέχη της Ν.Δ. που έχουν δώσει αγώνα για την παράταξη, αλλά επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της σε νέους ανθρώπους και να βγάλει προς τα έξω φρέσκα πρόσωπα.

Σκοπιανό μέτωπο

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς έχουν σχεδόν προεξοφλήσει το «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια και ετοιμάζουν ήδη την αντεπίθεσή τους. Η Ν.Δ. θα υπογραμμίσει τις επόμενες ημέρες ότι δικαιώνεται πλήρως η γραμμή της περί τετελεσμένων ήδη από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, πολλώ δε μάλλον από την ώρα που ένα θετικό αποτέλεσμα για τον Ζόραν Ζάεφ θα φέρει και την επόμενη εξέλιξη, που είναι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος. Αυτό, θα επιμείνουν στη Ν.Δ., είναι το «ισχυρότερο τετελεσμένο», καθώς, ανεξαρτήτως κύρωσης της συμφωνίας, είναι εξέλιξη μη αναστρέψιμη (δεν μπορείς να αναγκάσεις μια χώρα να αλλάξει ξανά το σύνταγμά της).

Σε αυτό θα εστιάσει την κριτική της η Ν.Δ. αυξάνοντας την πίεση στον Πάνο Καμμένο και προκαλώντας τον να μην είναι «τζάμπα μάγκας», αλλά να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές πριν από την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης, από το συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών, προ ημερών ζήτησε να γίνουν εκλογές πριν υπάρξουν κι άλλα «αρνητικά τετελεσμένα» από τη συμφωνία, ενώ διαμήνυσε ότι όλα τα όπλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι –συμπεριλαμβανομένης της πρότασης δυσπιστίας–, καθώς στις 17 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται η παρέλευση του εξαμήνου από την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή