Ενόχληση θεσμών λόγω στασιμότητας στην κινητικότητα

Ενόχληση θεσμών λόγω στασιμότητας στην κινητικότητα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον από τους φορείς του Δημοσίου καταγράφεται στον β΄ κύκλο της κινητικότητας για το 2018 που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων από συνολικά 165 φορείς.

Ηδη, η διαδικασία έχει περάσει στην επόμενη φάση με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, η οποία θα αξιολογήσει τα αιτήματα.

Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής που καταγράφεται είναι ότι στην πρώτη, πιλοτική, εφαρμογή της κινητικότητας το 2017 είχαν εγκριθεί από την Επιτροπή συνολικά 801 θέσεις μετατάξεων και αποσπάσεων, ενώ στον α΄ κύκλο του 2018 είχαν εγκριθεί 1.117 θέσεις συνολικά.

«Ακόμα και αν δεν εγκριθούν όλα τα αιτήματα, σε κάθε περίπτωση οι θέσεις προς μετάταξη-απόσπαση σε αυτόν τον κύκλο θα είναι περισσότερες από τις προηγούμενες», διευκρίνιζαν στην «Κ» πηγές της διοίκησης.

Το ζητούμενο κατόπιν αυτού είναι να διαφανεί εάν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αντίστοιχη των φορέων. Στον νόμο για την κινητικότητα που στόχο έχει την κάλυψη των κενών θέσεων «εκ των ενόντων» περιλαμβάνονται και κίνητρα για τις παραμεθόριες και τις απομακρυσμένες περιοχής της χώρας, τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, δηλαδή για περιοχές που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της ιδιαιτερότητάς τους αλλά σε αυτές καταγράφεται χαμηλή ζήτηση. Προκειμένου να καταστούν οι περιοχές αυτές πιο ελκυστικές στους ενδιαφερόμενους προς μετακίνηση, το νέο σύστημα κινητικότητας παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους επιλέξουν υπηρεσίες σε αυτές τις περιοχές και παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία έτη. Επίσης, μειώνεται κατά ένα έτος ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για τουλάχιστον δύο έτη. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι έτη.

Επισήμως, κανένας από τους δύο κύκλους κινητικότητας που προηγήθηκαν (δηλαδή ο α΄ κύκλος του 2017 και ο α΄ κύκλος του 2018) δεν έχει ολοκληρωθεί. Για τον μεν κύκλο του 2017 η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έκδοσης ΦΕΚ για την οριστικοποίηση των αποσπάσεων-μετατάξεων. Για τον α΄ κύκλο του 2018 η διαδικασία βρίσκεται ενώπιον των τριμελών συμβουλίων των φορέων υποδοχής που εξετάζουν τους υποψήφιους για τις θέσεις.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία της κινητικότητας έχουν αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο δυσαρέσκειας από την πλευρά των θεσμών. Η κύρια αιτία των καθυστερήσεων που σημειώνονται στις τοποθετήσεις των υπαλλήλων στις νέες τους θέσεις είναι ότι οι φορείς προέλευσης μέχρι τώρα δεν απαντούσαν στο αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση του υπαλλήλου και ιδιαίτερα αν καλύπτουν το 50% των αναγκών τους σε προσωπικό. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση τέθηκε προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις υποστελέχωσης υπηρεσιών, σε περίπτωση που σημειωθούν πολλά αιτήματα υπαλλήλων προς μετακίνηση.

Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τροπολογία θέσπισε ότι δεν απαιτείται προηγούμενη έκδοση οργανογράμματος για τη συμμετοχή φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής, εφόσον βεβαιώνεται ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες για τη λειτουργία τους καλύπτονται από το υφιστάμενο. Με την ίδια τροπολογία προβλέφθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα μετάταξης του υπαλλήλου, εφόσον παρέλθουν 15 ημέρες χωρίς ο φορέας προέλευσης να έχει απαντήσει θετικά στο αν πληρoί τις προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή