ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η αντίθεση ήταν οφθαλμοφανής. Ενώ η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ ήταν ήρεμη και αξιοπρεπής όταν κατέθετε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Μπρετ Κάβανο ήταν ευερέθιστος και εριστικός. Ενώ η 51χρονη πανεπιστημιακός ήταν πρόθυμη να απαντήσει ενδελεχώς σε κάθε ερώτηση, ο υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εκδήλωνε περιφρονητική διάθεση έναντι αρκετών γερουσιαστών. Το κυριότερο, ενώ εκείνη ήταν αξιόπιστη και σταθερή σε κάθε σημείο της κατάθεσης, εκείνος εμφανιζόταν συχνά να υπεκφεύγει ή να απαντά με μη πειστικό τρόπο.

Πραγματικά, η κατάθεση της Φορντ στη δραματική συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ολέθρια για τον δικαστή Κάβανο. Με τα μάτια όλου του έθνους πάνω της, επέστρεψε σε εκείνη την καλοκαιρινή νύχτα του 1982 που της άφησε ένα βαρύ ψυχικό τραύμα.

Κατήγγειλε ότι ο τότε 17χρονος μαθητής λυκείου Κάβανο της επιτέθηκε σεξουαλικά, όντας κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός της.

Η περιγραφή της σκηνής ήταν λεπτομερειακή στη δραματικότητά της. Η Φορντ δήλωσε ότι ο Κάβανο και ένας φίλος του ονόματι Μαρκ Τζατζ την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο του δευτέρου ορόφου ενός σπιτιού, σε προάστιο του Μέριλαντ, ενώ και οι δύο νεαροί ήταν σε κατάσταση μέθης. Ανέφερε ότι ο Κάβανο πήδηξε πάνω της, άρχισε τις θωπείες, προσπάθησε να τη γδύσει και της έκλεισε το στόμα με το χέρι του όταν εκείνη πήγε να φωνάξει βοήθεια. Εκείνη τη στιγμή φοβήθηκε και για την ίδια τη ζωή της. Η πιο επώδυνη ανάμνησή της ήταν «εκείνο το τρανταχτό γέλιο δύο ανδρών που έσπαγαν πλάκα εις βάρος μου», όπως είπε.


Η 51χρονη πανεπιστημιακός Κριστίν Μπλέιζι Φορντ κατέθεσε με λεπτομέρειες πως ο 17χρονος τότε μαθητής λυκείου Κάβανο της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ο δικαστής δεν γελούσε όταν ήρθε η σειρά του να καταθέσει. Φώναζε. Ξόδεψε πάνω από μισή ώρα για να εκφράζει την οργή του κατά των Δημοκρατικών της Γερουσίας, αλλά και της «Αριστεράς» εν γένει, υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψαν ολοκληρωτικά και μόνιμα» το όνομα, την καριέρα, την οικογένεια και τη ζωή του. Χαρακτήρισε τη διαδικασία εξέτασης της υποψηφιότητάς του «εθνικό όνειδος» για να προσθέσει: «Μπορεί να με νικήσετε στην τελική ψηφοφορία, αλλά δεν θα με αναγκάσετε να παραιτηθώ». Μια δήλωση με την οποία έδειξε να αμφιβάλλει για τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που φαινόταν σχεδόν σίγουρο πριν από δύο εβδομάδες. Η οργή του Κάβανο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως φυσιολογική αντίδραση ενός ανθρώπου που πιστεύει ακράδαντα στην αθωότητά του απέναντι στις αλλόκοτες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του. Ταυτόχρονα όμως πρόδιδε την ασταθή ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που προσπαθούσε να πείσει το έθνος για τα προσόντα του ως δικαστή.

Νέα ερωτήματα

Μοιραζόμαστε τη θλίψη κάθε λογικού Αμερικανού που σοκαρίστηκε από το ακραία πολωτικό θέαμα της Ουάσιγκτον. Ο δικαστής Κάβανο δυστυχώς είχε δίκιο όταν προέβλεπε ότι, όπως κι αν τελειώσει αυτή η ιστορία, τα πικρόχολα αισθήματα θα ενισχυθούν, αντί να αμβλυνθούν. Η παραταξιακή διαμάχη οξύνεται στην Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες. Η ανοιχτή περιφρόνησή του προς τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας έθεσε πρόσθετα ερωτήματα για την αμεροληψία του και ενίσχυσε το προφίλ του ως πιστού στρατιώτη των Ρεπουμπλικανών.

Αναλώθηκε σε αδέξιες υπεκφυγές όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με το αλκοόλ. Οταν μια γερουσιαστής τον ρώτησε όσο πιο ευγενικά μπορούσε αν είχε ποτέ πάθει μπλακ άουτ λόγω μέθης, αρχικά απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Δεν ξέρω, εσείς έχετε πάθει;», είπε ο δικαστής, σε μια άστοχη αντίδραση απέναντι σε μια γερουσιαστή που ασκούσε νόμιμο δικαίωμα. (Αργότερα, έπειτα από ένα διάλειμμα, ζήτησε συγγνώμη). Παρότι αρνήθηκε στη συνέχεια ότι είχε πάθει ποτέ μπλακ άουτ, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για το αντίθετο.

Αντίθετα, η κ. Φορντ ενίσχυσε την αξιοπιστία της όχι μόνο γιατί περιέγραψε με ακρίβεια ό,τι θυμόταν, αλλά και γιατί ήταν απολύτως ειλικρινής στο τι δεν θυμόταν – για παράδειγμα την ακριβή ημέρα του συμβάντος. Υπήρξε επίσης ειλικρινής όταν περιέγραφε την αμφιθυμία της ως προς την κατάθεσή της στην Επιτροπή. «Είμαι τρομοκρατημένη», δήλωσε στους γερουσιαστές στην εισαγωγική της δήλωση. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κ. Φορντ δεν κέρδισε τίποτα από την απόφασή της να καταθέσει δημόσια. Σήμερα αυτή και η οικογένειά της κρύβονται, καθώς αντιμετωπίζουν απειλές για τη ζωή τους.

Πιθανόν το πιο παρανοϊκό στοιχείο από την ακρόαση της Πέμπτης ήταν η δειλία των 11 Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης. Ολοι τους είναι άνδρες, αλλά ουδείς θέλησε να υποβάλει έστω και μία ερώτηση στην κ. Φορντ. Μετέθεσαν αυτό το καθήκον στην εισαγγελέα Ρέιτσελ Μίτσελ, ειδικευμένη σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανοίξει κάποιες τρύπες στην κατάθεση της κ. Φορντ.

Τελικά, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μιμούμενοι το στυλ Τραμπ και επιζητώντας την εύνοια του προέδρου, άρχισαν να διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα προχωρήσει στην πιο θηριώδη αποδοκιμασία των Δημοκρατικών συναδέλφων τους και στην πιο ένθερμη επιδοκιμασία του δικαστή Κάβανο.

Ο κρυμμένος κ. Τζατζ

Παρότι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές τον πίεσαν ξανά και ξανά, ο Κάβανο δεν κατάφερε ούτε μία φορά να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επιδιώκει και ο ίδιος μια δίκαιη, αμερόληπτη εξέταση των εναντίον του κατηγοριών από το FBI. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να εξεταστεί και ο κ. Τζατζ, ο οποίος για την ώρα κρύβεται σε κάποια παραθαλάσσια πόλη του Ντελαγουέαρ. Ο κ. Τζατζ είναι μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση. Δήλωσε εγγράφως ότι δεν θυμάται το πάρτι για το οποίο γίνεται λόγος από την κ. Φορντ, ούτε καμία επίθεση από τον Κάβανο. Ωστόσο,δεν έχει υποστεί δημόσια εξέταση, ώστε να ελέγξει κανείς τη μνήμη και την αξιοπιστία του.

Τελικά, η Επιτροπή Δικαιοσύνης αποφάσισε, με ψήφους 11-10, να εισηγηθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα αναβληθεί για μία εβδομάδα η αποφασιστική ψηφοφορία ώστε να προηγηθεί νέα έρευνα του FBI για τις σε βάρος του κατηγορίες.

Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η διαφοροποίηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Αριζόνας Τζεφ Φλέικ ―εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ― ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Κάβανο χωρίς ένα απαλλακτικό πόρισμα από το FBI. Αλλη μία γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών ταυτίστηκε με την τοποθέτηση του Φλέικ.

Κατόπιν αυτών, ο Πρόεδρος Τραμπ, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, διέταξε το FBI να προβεί σε νέο έλεγχο του Μπρετ Κάβανο. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είναι οριακή (51-49), η έρευνα του FBI θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τελική έκβαση αυτής της δραματικής αντιπαράθεσης, που έχει καθηλώσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ