Η «πλωτή συνείδηση» της Ευρώπης έπεσε σε… ακροδεξιά ξέρα

Η «πλωτή συνείδηση» της Ευρώπης έπεσε σε… ακροδεξιά ξέρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποκύπτοντας στις πιέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης και του ακροδεξιού αντιπρoέδρου της, Ματέο Σαλβίνι, η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από τον Παναμά να απαγορεύσει στο σωστικό πλοίο «Ακουάριους» τη χρήση της σημαίας της χώρας. Την πρωτοβουλία αυτή της ιταλικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο φύλλο της περασμένης Τρίτης.

Το «Ακουάριους» έχει φιλοξενήσει 29.523 πρόσφυγες, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η «πλωτή συνείδηση» της Ευρώπης. Η άρνηση του Παναμά να νηολογήσει το πλοίο στερεί από το «Ακουάριους» τη δυνατότητα να εκπληρώσει την ανθρωπιστική αποστολή του και αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπο της νέας Ευρώπης, πάντα πρόθυμης να υπερασπιστεί τα προνόμια των εύπορων, από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Με περισσότερους από 1.700 νεκρούς στα νερά της Μεσογείου από τις αρχές του έτους (1.260 από αυτούς στο πέρασμα από τη Λιβύη προς την Ιταλία), η παρουσία του «Ακουάριους» στα ανοικτά των λιβυκών ακτών αποτελούσε μία κυριολεκτικώς σανίδα σωτηρίας για απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Το «Ακουάριους» ήταν, άλλωστε, το μόνο σωστικό πλοίο, το οποίο συνέχιζε την περισυλλογή επιβατών από μικρά –επικίνδυνα– σκάφη στα ανοικτά της Λιβύης.

Σκληροπυρηνική στροφή

Η επικράτηση των σκληροπυρηνικών αντιμεταναστευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εμφανής και στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που ενέκρινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε και ψήφισε η ιταλική Βουλή.

Το σκληρό νομοσχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του Σαλβίνι και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, προβλέπει την κατάργηση μέτρων προστασίας των μεταναστών, επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες απέλασης. Οσοι μετανάστες χαρακτηριστούν «κοινωνικά επικίνδυνοι» ή έχουν καταδικαστεί από ιταλικό δικαστήριο, θα αντιμετωπίζουν αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

«Το νομοσχέδιο θα καταστήσει την Ιταλία ασφαλέστερη, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του τράφικινγκ, καθώς ενισχύει τη δυνατότητα της αστυνομίας να απελαύνει παραβάτες και ψευδοπρόσφυγες», είπε ο Σαλβίνι.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο καθηγητής νομικής σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, Κρίστοφερ Χάιν, λέει ότι τα νέα μέτρα θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ξένων που ζουν στην Ιταλία. Η πλειονότητα των μεταναστών, που έφθασαν στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, έχει εξασφαλίσει «καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας», με διετή ισχύ και άδεια εργασίας. «Στόχος του Σαλβίνι είναι η εξαφάνιση των αιτούντων άσυλο, μέσω της αυστηρής περιφρούρησης λιμανιών, της ποινικοποίησης της διάσωσης στη θάλασσα και της ενίσχυσης της συνεργασίας της αστυνομίας με την ακτοφυλακή. Το νομοσχέδιο στρέφει τώρα το ιταλικό κράτος εναντίον όσων μεταναστών βρίσκονται ήδη στη χώρα, λειτουργώντας παράλληλα ως αποτρεπτικό μέσον για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για την Ευρώπη», λέει ο καθηγητής Χάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή