Το VAR επεκτείνεται παντού

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «φαλτσοσφυρίγματα» των Ελλήνων διαιτητών στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, οι διαμαρτυρίες των ομάδων και το «άνοιγμα» της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας σε αλλοδαπούς διαιτητές, έφεραν από τη μία στο προσκήνιο την αναγκαιότητα συνέχισης κλήτευσης ανθρώπων από το εξωτερικό, τουλάχιστον στα ντέρμπι και από την άλλη αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την ταχύτερη χρησιμοποίηση του Video Assistant Referee (VAR), που με άλλα λόγια είναι η εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και η δυνατότητα του διαιτητή να συμβουλεύεται την ώρα του αγώνα το βίντεο για συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες είτε δεν είναι σίγουρος για την απόφαση που πήρε είτε του υποδεικνύουν να το κάνει όσοι βρίσκονται στο «δωμάτιο επιχειρήσεων».

Ωστόσο, το VAR κερδίζει σημαντικό έδαφος και ήδη η UEFA αποφάσισε να το εφαρμόσει στο Τσάμπιονς Λιγκ από την περίοδο 2019-2020 (από τα πλέι οφ έως και τον τελικό), στο Γιουρόπα Λιγκ (2020-2021), στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2020 και στο Nations League, στην τελική φάση του που θα γίνει τον Ιούνιο του 2021.

Στο προηγούμενο διάστημα, το σύστημα πραγματοποιεί σιωπηλά την επέκτασή του στα γήπεδα της υφηλίου, έπειτα από την επιτυχημένη πρεμιέρα του το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Η αρχή έχει γίνει στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία), με τους Αγγλους να εμφανίζονται πιο διστακτικοί, δοκιμάζοντάς το μόνο στο League Cup. Εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία και Πολωνία), ενώ στην Τσεχία γίνεται χρήση του σε συγκεκριμένους αγώνες. Πάντως, το VAR δεν είναι προνόμιο μόνο των Ευρωπαίων, καθώς έχει κάνει την εμφάνισή του σε ΗΠΑ, Νότιο Κορέα, Βραζιλία (μόνο στο Κύπελλο), Σαουδική Αραβία (σε επιλεγμένα ματς) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σε επιλεγμένους αγώνες), δοκιμάζεται σε Κίνα και Κατάρ, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο Κύπελλο Sudamericana της CONMEBOL, ενώ έχει ξεκινήσει κουβέντα για εισαγωγή του και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να χρηματοδοτήσει το VAR, για το οποίο προκήρυξε διαγωνισμό τον περασμένο Αύγουστο, μέσω του ΕΔΕΤ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό 9.860.952,38 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 64 μήνες (5 έτη και 4 μήνες). Η διάρκεια της εγγύησης του εξοπλισμού, του λογισμικού και των εφαρμογών ορίζεται σε 5 έτη. Τον περασμένο Μάιο η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει δεκτή η χρήση του VAR σε αγώνες Σούπερ Λίγκας και Κυπέλλου. Ακολούθησε η προβλεπόμενη από το νόμο δημόσια διαβούλευση και προκηρύχθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν δύο υποψήφιοι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Θα ακολουθήσουν το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, τότε τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Σούπερ Λίγκας.

Σύμφωνα με το κείμενο του διαγωνισμού, θα υπάρχουν οι υπηρεσίες VAR σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας (241 αγώνες). Το κεντρικό σύστημα VAR είναι ένα κέντρο επιχειρήσεων που αποτελείται από το κεντρικό δωμάτιο εξοπλισμού, το δωμάτιο παρακολούθησης ροών και τα οκτώ δωμάτια επιχειρήσεων.

Σε κάθε δωμάτιο επιχειρήσεων βρίσκεται ο διαιτητής VAR μαζί με την ομάδα υποστήριξης και κάθε δωμάτιο διαχειρίζεται κάθε φορά μέχρι και έναν αγώνα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής αγώνων χρησιμοποιούνται διαφορετικά δωμάτια. Ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες VAR και σε οκτώ (8) δωμάτια επιχειρήσεων ταυτόχρονα, δεδομένου ότι αυτή η περίπτωση προβλέπεται από τη διοργανώτρια αρχή. Σε κάθε γήπεδο θα υπάρχει μόνο η περιοχή VAR του διαιτητή, όπου θα μπορεί να δει την επίμαχη φάση όπως αυτή θα έχει προετοιμαστεί από την ομάδα υποστήριξης του κεντρικού συστήματος.

Η ΕΠΟ έχει ορίσει από τον περασμένο Μάρτιο τον πρώην διαιτητή Μ. Κουκουλάκη ως υπεύθυνο της λειτουργίας του VAR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή