Τα προβλήματα των τραπεζών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, λένε οι αναλυτές

Τα προβλήματα των τραπεζών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, λένε οι αναλυτές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 27% τον τελευταίο μήνα στον τραπεζικό δείκτη, μείωση που φτάνει έως και το 65% στην κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015, και έως και 88% από τα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου του 2010. Αυτός είναι ο «απολογισμός» των ισχυρών πιέσεων που έχουν κυκλώσει τις ελληνικές τράπεζες των οποίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα των (μόλις) 5,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κλάδου, η πτώση έχει «παρατραβήξει», με τις αποτιμήσεις να είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην «Κ», τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν άμεσα, δικαιολογώντας «απόλυτα» το «σφυροκόπημα» που έχει δεχθεί ο κλάδος.

Το θέμα «κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως σημειώνει στην «Κ» αναλυτής μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας η οποία παρακολουθεί την ελληνική αγορά. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους στους οποίους οφείλονται οι ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι μετοχές τους το τελευταίο διάστημα. Οπως επισημαίνει, ο δείκτης των NPEs πρέπει να μειωθεί σημαντικά και αυτό το εγχείρημα για κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι οι στόχοι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, ενισχύοντας τους φόβους τους για ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι εύκολο να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

Ενας δεύτερος λόγος για το «σφυροκόπημα» που έχουν υποστεί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι ότι διαπραγματεύονται με πολύ ρηχούς όγκους συναλλαγών. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς μόνο λίγες κινήσεις μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι τα αδύναμα και απογοητευτικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Η μεγάλη αρνητική έκπληξη ήταν η ισχνότερη –σε σχέση με τις εκτιμήσεις– ενίσχυση κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Παράλληλα, σημειώνει, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς δεν βοηθά την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η όρεξη των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης είναι πλέον περιορισμένη, ειδικά για τις τράπεζες. Αυτό δεν βοηθά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και εξηγεί επίσης την αδύναμη πορεία τους. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και η μεγάλη μεταβλητότητα και τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι αναδυόμενες αγορές. Υπάρχει εκροή κεφαλαίων από την περιοχή και η Ελλάδα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αποτελεί αναδυόμενη αγορά. Ετσι, όπως τονίζεται, οι λόγοι των πιέσεων που έχουν ασκηθεί στις ελληνικές τράπεζες είναι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, οι έντονες πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος στην Ευρώπη της BofA, Αθανάσιος Βαμβακίδης, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ασθενέστερη από τις προβλέψεις.

Παρόλο που οι τράπεζες πληρούν τους στόχους τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι στόχοι για τα επόμενα έτη είναι πιο φιλόδοξοι. Και οι έλεγχοι κεφαλαίων παρά τη χαλάρωση τους δεν έχουν αρθεί πλήρως. Επιπλέον, η αγορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι μία αγορά πολύ χαμηλής ρευστότητας και εξακολουθεί να κυριαρχείται από βραχυπρόθεσμα funds τα οποία τηρούν αρνητικές (short) θέσεις και όχι μακροπρόθεσμους επενδυτές. Το sell-off στις αναδυόμενες αγορές φέτος επηρέασε επίσης σημαντικά τους ελληνικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές μειώνουν την έκθεση στο κίνδυνο γενικότερα. Τέλος, η Ελλάδα εισήλθε ουσιαστικά σε μία μακρά προεκλογική περίοδο και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή