Ιταλικές αναταράξεις και κίνδυνος μετάδοσης

Ιταλικές αναταράξεις και κίνδυνος μετάδοσης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή το Ιταλικό χρηματιστήριο έπεσε μέχρι και 4,4% και το κόστος του 10-ετούς Ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,25% μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να «συγκρουσθεί» με την Ευρωζώνη. Και τούτο επειδή η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το οποίο οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιστεύουν οτι κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει στη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους από το σημερινό 131% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος-ντόμινο μίας αρνητικής επίδρασης ελλοχεύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Το ντόμινο θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών και του βαθμού έκθεσής τους σε ιταλικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος. Στο γράφημα  που συνοδεύει αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζω το πόσο εκτεθειμένες είναι οι γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές, ιρλανδικές, βρετανικές, πορτογαλικές και ελληνικές τράπεζες σε ιταλικό χρέος, βάσει στοιχείων της Bank of International Settlements.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πιο εκτεθειμένες είναι οι γαλλικές τράπεζες, ακολουθούμενες από τις πορτογαλικές. Για τη Γαλλία, η έκθεση φτάνει στο 10% του χαρτοφυλακίου των γαλλικών τραπεζών και ακολουθεί η Πορτογαλία κοντά στο 8%. Η έκθεση σε ιταλικά ομόλογα είναι σαφώς μικρότερη για τις υπόλοιπες χώρες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή έκθεση σε Ιταλικό χρέος (περίπου 1,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πολύ λιγότερο από την Γαλλία ή την Πορτογαλία ως προς τον κίνδυνο επέκτασης της ιταλικής κρίσης. Έαν όμως πληγεί η Γαλλία (η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης), τότε όλοι οι υπόλοιποι θα υποφέρουν…

Την Παρασκευή, το δεκαετές κόστος των ελληνικών ομολόγων παρέμεινε στο υψηλότατο 4,2% και ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα παραπάνω επειδή η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Παρά λοιπόν το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε ιταλικό χρέος, ο κίνδυνος η κρίση να χτυπήσει την πόρτα μας είναι εξαιρετικά υψηλός. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική, κατά τον γράφοντα, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την αποφυγή σύγκρουσης με την τρόικα στο θέμα της περικοπής (ή μη) των συντάξεων…

Γράφημα: Πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες της Ευρώπης σε ιταλικό χρέος (% επί του συνολικού τους χαρτοφυλακίου σε χρέος).

Ιταλικές αναταράξεις και κίνδυνος μετάδοσης-1

Πηγή: Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

 

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή