ΠΓΔΜ: 91% υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Στο 36,87% η συμμετοχή

ΠΓΔΜ: 91% υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Στο 36,87% η συμμετοχή

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό άνω του 91% συγκεντρώνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ με καταμετρημένες τις ψήφους του 98% των εκλογικών τμημάτων. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν περί τις 630.000 πολίτες. Στη Βουλή επιμένει να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ.

Επιμένει ο Ζάεφ

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας  ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για νίκη του «ναι» χωρίς πάντως να αναφερθεί στη μικρή συμμετοχή και πρόσθεσε ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Οπως είπε, «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε «υπέρ» παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ».

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Μιτσκόσκι: Κόκκινο για τη Συμφωνία
 
Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περιγράφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» προσθέτοντας ότι οι πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσας, και ταυτότητας. 
Ο κ. Μιτσκόσκι κατήγγειλε νοθεία σε κάποιες περιοχές, για την οποία, όπως είπε οι κυβερνώντες, θα λογοδοτήσουν. 
 
Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά επίσης μήνυμα για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης». «Ο λαός θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία. Ο Ζάεφ πρέπει να λογοδοτήσει για κακή την Συμφωνία και τον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή