Kalita: Εδώ διαπρέπει ένας χαρισματικός μάγειρας

Kalita: Εδώ διαπρέπει ένας χαρισματικός μάγειρας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεφ Βάιος Ντούτσιας αποδεικνύει το ταλέντο του με πιάτα που δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Η θέση: Πίσω από τον θερινό κινηματογράφο Μαντώ, στην καρδιά της Χώρας.

Η ατμόσφαιρα: Σε μια όμορφη και σικάτη αυλή, σε ένα νησιώτικο σοκάκι της Χώρας της Μυκόνου βρίσκεται το Kalita, ο κρυμμένος γαστρονομικός θησαυρός του νησιού.

Kalita: Εδώ διαπρέπει ένας χαρισματικός μάγειρας-1

Το φαγητό: Ο σεφ Βάιος Ντούτσιας που διετέλεσε καραβομάγειρας και «ψήθηκε» μέσα σε εξωτικές κουζίνες, «χαμηλόφωνα» και ταπεινά αναζωογονεί με υποδειγματικό τρόπο κλασικά πιάτα της ελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας προσεγμένες τεχνικές, διεθνή έμπνευση και μοντέρνα παρουσίαση. Highlight του μενού είναι τα σουτζουκάκια ταρτάρ, φτιαγμένα από φρεσκοκομμένο μοσχαρίσιο φιλέτο καρυκευμένο με κύμινο και ψιλοκομμένες πράσινες ελιές και σερβιρισμένο με βινεγκρέτ ντομάτας, σε ένα δημιουργικό φιούζιον Ελλάδας και Γαλλίας. Η αναδομημένη χορτόπιτα του Βάιου είναι δικαίως μεγάλο σουξέ, και μάλλον η πιο επιτυχημένη εκδοχή εναλλακτικής χορτόπιτας που έχω δοκιμάσει: η πεντανόστιμη γέμιση με φέτα απλώνεται ως βάση κάτω από ένα καμαρωτό αυγό μελάτο και μαζί παναρισμένο σε τραγανό, χειροποίητο φύλλο – το «σόου» ξεκινά όταν ο σερβιτόρος, με την άδειά μας, αρχίζει την αποδόμηση του πιάτου, σπάζοντας κι αναμιγνύοντας τα υλικά, έτσι που η κάθε μπουκιά να είναι πιστή απόδοση της εθνικής μας πίτας.

Kalita: Εδώ διαπρέπει ένας χαρισματικός μάγειρας-2

Όσα από τα πιάτα του Βάιου δοκιμάσαμε ήταν αρκετά γευστικά ώστε να τα θυμόμαστε με λαχτάρα κάμποσες ημέρες μετά: από το ολόφρεσκο σεβίτσε ψαριού και το βελούδινο μους γλυκοπατάτας με καπνιστό χέλι και χαβιάρι, μέχρι το χειροποίητο ραβιόλι καραβίδας που ακόμα κι αν το φύλλο του ζυμαρικού μας φάνηκε κάπως χοντρό, είχε μια υπερσυμπυκνωμένη νοστιμιά, και το κριθαρότο οστρακοειδών με σαφράν και λάδι βασιλικού που ήταν χορταστικό και μεστά γευστικό. Απολαύσαμε τέλος το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με καπνιστό τυρί και θεϊκό κρητικό γαμοπίλαφο, και για επιδόρπιο χαρήκαμε μια τάρτα με βελούδινη κρέμα λεμονιού κι ελαφρώς σκληρούτσικο μπισκότο από χαρουπάλευρο.

Ο λογαριασμός: Κόστος: περίπου 60 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Καλή λίστα με ελληνικά κρασιά σε καλές τιμές, και νόστιμα, αλλά ακριβά κοκτέιλ (18-20 €).

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 19.00-02.00. Όπως και στα περισσότερα μαγαζιά στη Μύκονο, φροντίστε κι εδώ να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή