Συρία: Κοινή στρατιωτική εκπαίδευση Αμερικανών και Τούρκων ενόψει των περιπολιών στη Μανμπίτζ

Συρία: Κοινή στρατιωτική εκπαίδευση Αμερικανών και Τούρκων ενόψει των περιπολιών στη Μανμπίτζ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να αρχίσουν σύντομα κοινές περιπολίες στην περιοχή της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις.

Oπως είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες τον Ιούνιο, οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν ήδη περιπολίες στην περιοχή, αλλά ανεξάρτητα μεταξύ τους. Η εκπαίδευση είναι το τελευταίο βήμα πριν ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες.

«Οι ασκήσεις είναι σε εξέλιξη και απλώς πρέπει να δούμε πώς θα πάει», είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Παρίσι. Εξήγησε δε ότι επί του παρόντος εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες και θα ακολουθήσει, για μερικές εβδομάδες, η εκπαίδευση των Τούρκων συναδέλφων τους, πριν ξεκινήσουν οι περιπολίες.

Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει στην Τουρκία.

Η Αγκυρα είναι οργισμένη με τη στήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στην κουρδική συριακή οργάνωση YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική. Πριν από τη συμφωνία του Ιουνίου απειλούσε ότι θα εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Μανμπίτζ, παρά την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Μάτις είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία αλλά και την Αφρική στη συνάντηση που θα έχει με την Γαλλίδα ομόλογό του αλλά και με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: REUTERS, AΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή