Το Χρηματιστήριο δεν κράτησε τα κέρδη του

Το Χρηματιστήριο δεν κράτησε τα κέρδη του

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο κινήθηκε στα θετικά αγγίζοντας ακόμη και το +0,90% σε μία προσπάθεια αντίδρασης μετά τις ισχυρές απώλειες της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο στις τελικές δημοπρασίες δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του και παραδόθηκε στα χέρια των πωλητών, οι οποίοι βάζοντας στο στόχαστρο για μία ακόμη φορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το οδήγησαν σε άλλο ένα αρνητικό κλείσιμο, έστω και οριακά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 691,30 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,25%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 577,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,07 εκατ. ευρώ και επέστρεψε σε υποτονικά επίπεδα μετά τα 74 εκατ. ευρώ που σημείωσε στην έντονα πτωτική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αρνητικά λειτούργησε στην αγορά και η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, τα οποία μετά τις έντονες πιέσεις λόγω Ιταλίας δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει «κολλημένη» αρκετά πάνω από το 4%. Οπως σημειώνει και η Merit Securities, οι συνθήκες στις αγορές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με την περασμένη Παρασκευή να αποτελεί αντιπροσωπευτική συνεδρίαση του πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση, σημειώνει η Merit Securities, αναφερόμενη στην αναταραχή λόγω Ιταλίας

Η πορεία της αγοράς δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τη συνέχεια, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στη ζώνη των 700 μονάδων, χωρίς ουσιαστική τάση, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα και με τον τραπεζικό κλάδο να έχει χάσει το 35% της αξίας του το 2018, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Η οικονομία ουσιαστικά κινείται σε προεκλογική περίοδο χωρίς να υπάρχει φως για τον χρόνο της διεξαγωγής εκλογών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πονηρές πολιτικά, μιας και θα ξεκαθαρίσει τουλάχιστον ποιος προϋπολογισμός θα κατατεθεί στην Ευρώπη. Η Moody’s ξεκάθαρα είπε ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα το πιο πιθανό είναι να μας υποβαθμίσει. Το κακό είναι ότι η αγορά είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές εξελίξεις, κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την οικονομία. Καλώς ή κακώς, η οικονομία χρειάζεται μεγάλες ξένες επενδύσεις εάν θέλει να πετύχει τους στόχους έως το 2023. Οι όποιες επενδύσεις, φυσικά, δεν έρχονται εάν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή