Δύο αγνοούμενοι και ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας

Δύο αγνοούμενοι και ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση αποχώρησης και υποχώρησης ήταν χθες το βράδυ το κύμα κακοκαιρίας «Ξενοφών» και ο μεσογειακός κυκλώνας (που πήρε το όνομα «Ζορμπάς»), αφήνοντας όμως πίσω του σημαντικές ζημιές και κυρίως δύο αγνοούμενους. Πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων των οποίων το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ύδατα στην περιοχή του Μαντουδίου, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Οι έρευνες για την ανεύρεσή τους συνεχίζονταν χθες, με συμμετοχή της 1ης και 7ης ΕΜΑΚ, ενός ελικοπτέρου και ενός drone της Πυροσβεστικής, ενός ελικοπτέρου του Λιμενικού καθώς και δυτών. Ενας 27χρονος που επίσης αγνοούνταν στην ίδια περιοχή, βρέθηκε χθες ζωντανός σε μια λωρίδα στεριάς σε ποταμό μεταξύ Προκοπίου και Μαντουδίου και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική. Η βροχόπτωση στο Μαντούδι ήταν πολύ έντονη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και άνθρωποι να ανέβουν στις ταράτσες. Ο ποταμός Κηρέας κατέβασε πολύ νερό, πλημμύρισε και το Προκόπι.

Αρκετή βροχή έπεσε και χθες τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Εύβοιας, των Σποράδων, αλλά και του Εβρου. Χαρακτηριστικά, μέχρι τις 9 π.μ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου είχαν πέσει 47 χιλιοστά σε Κύμη και Στενή Ευβοίας, 30 σε Σκόπελο και Σκιάθο και 29 στους Μεταξάδες Εβρου.

Βεβαίως, προχθές Κυριακή έπεσε πολύ δυνατή βροχή σε πολλές περιοχές, όπως στον Θεολόγο Φθιώτιδας (218 χιλιοστά), στη Ζαγορά Πηλίου (199,6 χιλιοστά), στη Στενή Ευβοίας (171 χιλιοστά) και στη Σκιάθο (113,2 χιλιοστά). Οι ποσότητες αυτές είχαν πέσει μέχρι τις 18.30. Δραματική η κατάσταση στη Μόρια, όπου περίπου 300 άτομα (κυρίως γυναίκες και παιδιά) πέρασαν τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα σε μια παρακείμενη αποθήκη, αφού οι σκηνές τους είχαν πλημμυρίσει.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους αποτυπώθηκαν στις κλήσεις που δέχτηκε το Σάββατο η Πυροσβεστική για κοπή δένδρων, άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Στον νομό Κορινθίας, η Πυροσβεστική δέχθηκε 1.060 κλήσεις, στον νομό Αττικής 292, στον νομό Εύβοιας 209, στον νομό Αργολίδας 150 κλήσεις, στον νομό Μεσσηνίας 95, κυρίως για κοπή δέντρων. Συνολικά, η υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 2.000 κλήσεις για βοήθεια. Πολύ νερό έπεσε και στην περιοχή της Αταλάντης. «Εχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια. Σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα τέσσερα μέτρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος, ο οποίος χαρακτήρισε εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου.

Στην Πελοπόννησο

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές στην Πελοπόννησο, ειδικά στην αγροτική παραγωγή. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν σε λιμάνια και παραλίες, όπως στη Λακωνία. Στο λιμάνι της Καλαμάτας βυθίστηκαν οκτώ σκάφη, ενώ ακόμη οκτώ υπέστησαν βλάβες. Ενα ακόμη βυθίστηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών και από ένα στα αλιευτικά καταφύγια Ακρογιαλού και Αγίου Ανδρέα Μεσσήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή