Σε λάθος δρόμο οι ΗΠΑ, λέει ο Ερντογάν

Σε λάθος δρόμο οι ΗΠΑ, λέει ο Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στα πρόθυρα της ανάκαμψης και της αντιμετώπισης των επιθέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με χθεσινή ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ να βελτιωθούν σύντομα. «Οι ΗΠΑ επέλεξαν λάθος δρόμο, με απειλές και εκβιασμό, αντί διαλόγου. Είναι πλέον αδύνατον για οποιαδήποτε χώρα να εμπιστευθεί την Ουάσιγκτον, όταν επιδίδεται σε εμπορικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο», είπε από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία – Γερμανία

Στο μεταξύ, αμείωτη συνεχίζει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας, μετά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα και τη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν να εμφανισθεί συμβιβαστικός απέναντι στην οικοδέσποινά του.

Μιλώντας το Σάββατο στην Κολωνία, στα εγκαίνια μεγάλου ισλαμικού τεμένους, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σε μία κρίσιμη περίοδο, πραγματοποιήσαμε επωφελή και επιτυχημένη επίσκεψη στη Γερμανία. Υπογράμμισα ότι πρέπει να θέσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να εστιάσουμε στα κοινά μας συμφέροντα».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τη Γερμανία να «πατάξει» τους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ παραπονέθηκε για τον «διωγμό» του διάσημου ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, εξαιτίας της τουρκικής του καταγωγής. «Ο ρατσισμός αυτός πρέπει να τελειώσει», είπε ο Ερντογάν στην Κολωνία το Σάββατο.

Σε επίσημο δείπνο στην κατοικία του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάγερ το βράδυ της Παρασκευής, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία για παροχή προστασίας σε Κούρδους τρομοκράτες. Στη σαββατιάτικη έκδοσή της, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της «Λόγος μίσους κατά της Γερμανίας».

Πολιτικοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ χαρακτήρισαν την επίσκεψη πρόωρη. «Η χρονική συγκυρία ήταν λανθασμένη. Η τουρκο-γερμανική σχέση δεν βελτιώθηκε, ούτε έγινε απλούστερη μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή