Ουγγαρία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για χειραγώγηση

Ουγγαρία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για χειραγώγηση

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Την πρώτη σελίδα της διαδικτυακής της πύλης απέσυρε προσωρινά η ουγγρική ειδησεογραφική σελίδα Index.hu, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τον κίνδυνο της χειραγώγησης του ηλεκτρονικού Τύπου από την κυβέρνηση Ορμπαν.

Δημοσιογράφοι της Index.hu έχουν εκφράσει φόβους ότι οι δύο επενδυτές, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχο της ιστοσελίδας τον περασμένο μήνα, ενδέχεται να έχουν σχέσεις με το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα Φιντέζ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

«Στην Ουγγαρία σήμερα, όσοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές μέσων ενημέρωσης ανήκουν σίγουρα στο Εθνικό Σύστημα Συνεργασίας, το συντηρητικό κίνημα του Ορμπαν με στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ», είπε ο αρχισυντάκτης του Index.hu, Ατίλα Τοθ-Σενέσι.

Ουδείς από τους δύο νέους ιδιοκτήτες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, Γκαμπόρ Ζίγκλερ και Γιόζεφ Ολτιάν, έχει μιλήσει δημόσια για την εξαγορά. Ο Ζίγκλερ έχει παλαιότερα αρνηθεί ότι είναι «αχυράνθρωπος» εύπορου συμπατριώτη του. Από την πλευρά του, ο Ολτιάν είναι μέλος μικρότερου συντηρητικού κόμματος, το οποίο ανήκει στον συνασπισμό του κυβερνώντος Φιντέζ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση των δημοσιογράφων του Index.hu.

Δεκάδες εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, επικριτικοί για τον Ορμπαν, έχουν αλλάξει ιδιοκτησία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ορισμένοι διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ άλλοι επέλεξαν να ακολουθήσουν ριζικά διαφορετική, φιλοκυβερνητική, γραμμή. Στην Ουγγαρία, οι διαφημιστές επιλέγουν συστηματικά να προβάλλονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικά έσοδα. Μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιλέγουν να υιοθετήσουν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Ορμπαν, αντιμετωπίζουν άτυπο «εμπάργκο» από τους διαφημιστές. Ο Ορμπαν έχει εκφράσει επανειλημμένως διαφωνίες με το Index.hu, χαρακτηρίζοντάς το αναξιόπιστο μέσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή